Biznis vesti

Radnici Pošte dobiće pomoć od 20.000 dinara, isplata najkasnije do 25. novembra, deo radnika i dalje u štrajku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2023

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak o isplati 20.000 dinara pomoći zaposlenima u Pošti Srbije, saznaje Tanjug.

Jednokratna pomoć trebalo bi da bude isplaćena do 25. novembra. Međutim, deo poštara nastavlja štrajk. Tako su se oni danas okupili ispred regionalnog poštanskog centra u Zemunu u Ugrinovačkoj ulici. 

Poštar koji je u obustavi rada Stefan Mitrović rekao je za Euronews Srbija da je prema nepotvrđenim informacijama, u toku sastanak u Vladi Srbije kojem, kako je naveo, prisustvuje predsednik Sindikata PTT Srbije Slavko Novakov i premijerka Ana Brnabić i da su na stolu i zahtevi poštara.

"Postoje indicije da će na sto da se iznese bolja ponuda, možda čak prihvatljiva za nas radnike u obustavi, to će vreme da pokaže. Čekamo da dobijemo neku zvaničnu potvrdu i u odnosu na ponudu koja bude od strane osnivača prezentovana nama radnicima zavisiće naša odluka - da li ćemo da nastavimo obustavu ili ćemo početi sa radom", kaže on i dodaje da bi tim eventualnim sporazumom trebalo da budu obuhvaćeni svi radnici koji su u obustavi. 

Dodao je da je bilo dosta dezinformacija o protestu, da je "bilo pritisaka, zbog kojeg je deo ljudi odustao od obustave rada".

Podsetimo, pre pet dana na sastanku u Vladi Srbije postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije, na osnovu sporazuma koji su potpisali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata, navodi se u saopštenju Pošte Srbije. Radnici Pošte započeli su štrajk 24. oktobra i deo njih i dalje je u obustavi rada.

Tim sporazumom od pre pet dana, dogovorena je isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od dvadeset hiljada dinara, najkasnije do 25. novembra. Povećanje plata, od 1. novembra ove godine, svim zaposlenima u tehnologiji, u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji.

Takođe, dogovoreno je i uvećanje zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

Na sastanku je postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave do 16. novembra u 12 časova. Nesankcionisanje uključuje i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima.

Komentari (0)

Biznis