Biznis vesti

Vlasnik JAT Tehnike za Euronews Srbija: "Radimo sve da povratimo odobrenje, ukazano na tri problema"

Komentari

Autor: Tara Tomović

28/07/2021

-

15:45

Vlasnik JAT Tehnike za Euronews Srbija: "Radimo sve da povratimo odobrenje, ukazano na tri problema"
Tehnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Češka kompanija AviaPrime u čijem je vlasništvu JAT Tehnika potvrdila je danas za Euronews Srbija da je Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost privremeno zamrzla rad na letelicama registrovanim u Evropskoj uniji.

Kako se naveli, korektivni plan će uskoro biti poslat Agenciji, a do tada, "JAT Tehnika nastavlja da radi sa drugim sertifikatima koje poseduje".

"Kada smo u februaru 2020. godine preuzeli JAT Tehniku, kompaniji su očajnički bila potrebna ulaganja. Došla je pandemija, zbog čega smo morali da preispitamo svoju strategiju potrošnje kako bismo održali finu ravnotežu između raspoloživih sredstava za održavanje poslova i ulaganja prema planu koja se i dalje odvijaju prema kupoprodajnom ugovoru koji smo sklopili sa Vladom Srbije. Nijedan dan tokom pandemije nismo bili zatvoreni. Verujemo da to ne bi bilo moguće da nismo sarađivali kao tim", ističu.

Iz AviaPrime kažu da sestrinske kompanije JAT Tehnike trenutno nadoknađuju gubitke zbog nedostatka EASA sertifikata.

"Privremeno zamrzavanje sertifikata prilično je uobičajena pojava u industriji, tako da postoje smernice i procedure koje primenjujemo. Poslaćemo Evropskoj agenciji i plan korektivnih mera i pozabavićemo se sa tri problema na koje su oni ukazali. Informisali smo mušterije o trenutnoj situaciji i nismo dobili negativne povratne informacije. Ne očekujemo bilo kakve probleme s isporukom ugovorenog posla jer svakodnevno koristimo druge sertifikate iz bogatog portofolija JAT Tehnike. Iako u potpunosti poštujemo presude Agencije, preduzećemo potrebne korake i procedure da povratimo ovo privremeno suspendovano odobrenje", istakli su.

Podsetimo, Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost (EASA) suspendovala je odobrenja kompanijama JAT Tehnika i GAS Aviation (servis lake avijacije) iz Smederevske Palanke za održavanje aviona, potvrđeno je iz tog regulatornog tela Evropske unije za Euronews Srbija.

Kompanijama JAT Tehnika i GAS Aviation je nakon redovne inspekcije suspendovana tzv. MOA  dozvola koja se odnosi na održavanje letelica registrovanih u EU.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

"EASA će ponovo izdati sertifikat nakon što se donesu zaključci i pokaže usklađenost kompanija sa zahtevom Agencije", rekli su u izjavi za Euronews Srbija.

Budući da je jedan od klijenata JAT Tehnike bila i Er Srbija, iz nacionalne avio-kompanije za Euronews Srbija kažu da gubitak EASA sertifikata ni na koji način neće uticati na njih, posebno kada se govori o bezbednosti letelica i reda letenja.

"Er Srbija ima uspostavljeno sopstveno linijsko održavanje, sertifikovano od strane civilnih vazduhoplovnih vlasti Republike Srbije, kao i od evropskih vazduhoplovnih vlasti EASA, dok je usluge Jat tehnike koristila samo za potrebe većih strukturnih radova na avionima, u skladu sa međunarodnom regulativom. Takva vrsta radova regulatorno nije zahtevana pre kraja septembra, do kada se nadamo da će postojeća situacija sa Jat tehnikom biti pozitivno razrešena", kažu za Euronews Srbija i dodaju da će "u slučaju potreba koje prevazilaze postojeći nivo sertifikovanosti Er Srbija tehnike, nacionalna avio-kompanija za potrebe svojih aviona angažovati drugu tehnički sertifikovanu kompaniju".

Inače, kompanije koje su prošle inspekciju i koje trenutno imaju validne sertifikate Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost su Serbia and Montenegro Air Traffic Services SMATSA llc, Prince aviation i AirSerbia.

Komentari (0)

Biznis