Biznis vesti

Đedović Handanović sa kolegom iz Azerbejdžana: Otpočinjemo dugoročnu saradnju dve zemlje u energetici

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

15:16

Đedović Handanović sa kolegom iz Azerbejdžana: Otpočinjemo dugoročnu saradnju dve zemlje u energetici
Đedović Handanović sa kolegom iz Azerbejdžana: Otpočinjemo dugoročnu saradnju dve zemlje u energetici - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa kopredsedavajućim Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, ministrom rada Sahilom Babajevim, o unapređenju bilateralnih odnosa i strateškoj saradnji dve zemlje u energetskom sektoru.

"Odnosi naših država i naroda su na veoma visokom nivou zahvaljujući tradicionalnom uvažavanju, obostranom poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta kao i prijateljstvu dvojice predsednika Ilhama Alijeva i Aleksandra Vučića. Azerbejdžan je naš strateški partner u energetskom sektoru", kazala je ona i podsetila da je pre dve nedelje u Bakuu potpisan Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava koji produbljuje saradnju u oblasti energetike i potvrđuje nameru da dve zemlje dugoročno sarađuju.

Tim dokumentom, kako je naglasila obezbeđene su isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.

"Očekujemo da ćemo od 2027. utrostručiti količine gasa iz ove zemlje, čime će Azerbejdžan postati važan dobavljač gasa i dugoročni partner Srbije, a mi tranzitna zemlja za azerbejdžanski gas za koji tražnja u Evropi značajno raste", rekla je Đedović Handanović.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike se navodi i da je ministarka podsetila da se završetkom gasne interkonekcije Srbija- Bugarska ispunjavaju infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom. 

"Time ćemo unaprediti gasnu bezbednost zemlje i ojačati svoju tranzitnu poziciju za snabdevanje Evrope gasom. Diversifikacija snabdevanja donosi sigurnost koja je neophodna u izazovnim vremenima i na nama je da obezbedimo dovoljno kapaciteta. Gas je tranzitno gorivo bez koga će Evropa teško dostići ciljeve za dekarbonizacije. Radujemo se dolasku predsednika Alijeva na otvaranje novog gasovoda koji će predstavljati novi simbol naše partnerske saradnje i prijateljstva", rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela i da potpisani Memorandum u Bakuu otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ministarka je rekla da geografski položaj Srbije između istoka i zapada našoj zemlji obezbeđuje značajnu tranzitnu ulogu za snabdevanje gasom i električnom energijom. 

"U toku su projekti kojima jačamo naše prenosne kapacitete ka Mađarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori, deo smo regionalne berze električne energije i razmatraćemo nove mogućnosti za povezivanje sa Azerbejdžanom preko podvodnog kabla koji će prolaziti kroz Crno more", naglasila je  Đedović Handanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis