Biznis vesti

Đedović Handanović: Smanjiti gubitke na elektrodistributivnoj mreži

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

12:32

Đedović Handanović: Smanjiti gubitke na elektrodistributivnoj mreži
Đedović Handanović: Smanjiti gubitke na elektrodistributivnoj mreži - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas  da je distribucija krvotok energetskog sistema Srbije i da od dovoljnog ulaganja, održavanja, ali i investicija zavisi i kvalitet snabdevanja električnom energijom građana, kao i da je cilj da se smanje gubici na mreži.

Ona je, na Međunarodnoj stručnoj konferenciji "Kako pametna digitalna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju energetski sistem" u organizaciji Energije Balkana, rekla da u prethodnom periodu nije bilo dovoljno ulaganja, ali da ćemo ove godine imati najveća ulaganja u poslednjih 30-40 godina u našu niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu. 

Elektrodistribucija Srbije (EDS) počela je sa projektima modernizacije merne infrastrukture u cilju zamene do kraja ove decenije  najmanje 80 odsto postojećih starih brojila, pametnim digitalnim brojilima.

"Gubici na našoj mreži u prethodnim godinama su iznosili između 11 i 13 odsto u proseku, a to je i dalje visok nivo u odnosu na Evropu. Naš cilj je da te gubitke u narednim godinama svedemo na osam odsto, što je prihvatljivo u našim uslovima.", kazala je ministarka. 

Prema njenim rečima, uvođenje pametnih, odnosno digitalnih brojila sastavni su deo aktivnosti i ulaganja ove godine koja su započeta i ona treba da pomognu da se pametnije upravlja potrošnjom i da se brže reaguje na otklanjanju kvarova ali i na problemima u napajanju. 

"Zamena ovih brojila će dodatno  doprineti da se smanje gubici na mreži, a to pre svega znači i racionalniju potrošnju električne energije, ali i očuvanje životne sredine.", kazala je Đedović Handanović. 

Prema njenim rečima, ugradnja ovih brojila ima značajnu ulogu i kod kupaca-proizvođača, odnosno  svih onih domaćinstava koji iz obnovljivih izvora energije proizvode struju za sopstvenu potrošnju.
Ministarka je navela i podatak da je trenutno na mreži oko 3,78 miliona brojila i da je do sada bilo negde oko 157.000 pametnih brojila, a to je nešto manje od četiri odsto.
 

Komentari (0)

Biznis