Biznis vesti

Diverzifikacija kao adut Srbije: Koje su koristi od trećeg pravca snabdevanja gasom i koja će biti njegova cena

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

12/12/2023

-

07:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Gasovod koji povezuje Srbiju i Bugarsku pušten je u funkciju i trebalo bi, kako je rečeno, da omogući Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, pre svega iz Azerbejdžana, i manju zavisnost od ruskog gasa. Najavljeno je i da će ovaj gasovod ojačati i poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, ali i omogućiti proširenje gasne mreže u jugoistočnoj Srbiji i dolazak novih investitora.

Gasovod dužine 170 kilometara, od kojih 109 prolazi kroz Srbiju simbolično su juče, pritiskom na dugme, u rad pustili predsednici Srbije, Bugarske i Azerbejdžana - Aleksandar Vučić, Rumen Radev i Ilham Alijev, i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre. 

Vučić je rekao da je ta gasna interkonekcija važna za sigurnost u snabdevanju, za povoljnije cene na tržištu, kao i za to da postoje dovoljne količine gasa i za industriju i za domaćinstva u Srbiji. Istovremeno je, dodaje, to dobro i zbog čistijeg vazduha i zelene energije.  

Da je gasni interkonektor simbol uspešne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdžana smatra bugarski predednik Rumen Radev. 

Ilham Alijev je rekao da je Srbija deveta zemlja u koju Azerbejdžan izvozi gas. 

"Sve su to evropske zemlje. Puštanje interkonektora će doprineti energetskoj bezbednosti Evrope. Do 2027. Azerbejdžan će udvostučiti izvoz prirodnog gasa u Evropu", rekao je Alijev.

I dok iz Azerbejdžana najavljuju da će udvostučiti izvoz prirodnog gasa u Evropu, u Srbiju će do 2026. stizati do 400 miliona kubnih metara godišnje.

"Moći ćemo da dobijemo gas sa raznih strana"

Najveći deo potrebnih količina gasa Srbija je do sada dobijala iz Rusije, preko Turskog toka. 
Novi gasni interkonektor, osim sa Azerbejdžanom, biće veza i sa budućim LNG terminalom u Grčkoj koji može da prima gas iz celog sveta.

Govoreći o značaju gasnog interkonektora koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske i na pitanje koliko će on povećati diverzifikaciju snabdevanja gasom i Srbije, ali i Zapadnog Balkana, urednica Energije Balkana Jelica Putniković kaže za Euronews Srbija da je značajno što je ta interkonekcija dvosmerna. 

Povodom najava da će u narednim godinama da povećaju i isporuke gasa prema Evropi, Putniković navodi da je Azerbejdžanu očigledno stalo da nađu nove kupce i da ugovore neke dodatne količine. 

"Situacija je takva da će Srbija biti zaista tranzitna zemlja za gas ka drugim potrošačima. Osim  toga što ćemo imati povećanu energetsku bezbednost, to jača i geopolitičku sigurnost Srbije", rekla je Putniković. 

Euronews TV

Na pitanje odakle bi još Srbija mogla da dobije gas, Putniković kaže da gas može da stiže preko Turske koja ima šest LNG terminala. 

"U Grčkoj postoji jedan kod Atine, kod Soluna, u Aleksandropolisa se završava. Znači, to je nekih osam LNG terminala. Hrvatska nije htela da se poveže gasovodom sa Srbijom. Da je to uradila, mogla je u krajnjem slučaju da se i ona poveže ili da transportuje preko Srbije gas nekim kupcima. S druge strane, i sam Azerbejdžan je povezan na gasovodnu mrežu bivšeg Sovjetskog saveza. Znači, kroz te gasovode od Azerbejdžana, TANAP kroz Tursku, TAP kroz Grčku, čiji kapaciteti će kako se najavljuje biti povećani, može u dogledno vreme da se transportuje možda i ruski gas iz Kazahstana, neke druge bivše Sovjetske republike. Onda tu je iranski gas, koji također stiže u Tursku", navela je Putniković. 

Prema njenim rečima, nekad se pričalo samo o gasu u Evropi, a posle pandemije koronavirusa i otpočinjanja rata u Ukrajini sve više se pominje da je Azija jedan veliki potrošač prirodnog gasa i postaje zaista globalno tržište. 

Putniković kaže da kada se završi rat u Ukrajini, pravac kroz Srbiju će biti jako bitan, jer ćemo moći da dobijemo gas sa raznih strana i da ga transportujemo svima u region. 

Kolika će biti cena gasa iz novog izvora snabdevanja 

Na pitanje da li će cena gasa koju će Srbija dobijati preko interkonektora biti viša od one koju dobija preko Rusije i da li će to uticati na gasni sporazum sa Rusijom, Putniković je rekla da će to biti adut kada se bude pregovaralo o nastavku, odnosno novom dugogodišnjem aranžmanu.

"Naftna formula je formula po kojoj se obračunava cena gasa iz Rusije. Sa Azerbejdžanom je dogovoreno da reper bude cena gasa na gasnoj berzi u Holandiji što je svakako skuplje nego cena od Rusije, ali podsetiću da mi sa Rusijom nemamo dogovorene o isporuci za kompletnu potrošnju, da smo i sad deo količina kupovali na tržištu. Sve će zavisiti zapravo od cene gasa, koliko će biti hladna ova zima jer ako ne bude puno hladno, ako se ne bude trošilo više gasa, pašće i cene na berzi", kaže Putniković. 

Kapacitet gasne iterkonekcije između Srbije i Bugarske je 1,8 milijardi kubika godišnje, što je 60 odsto ukupne potrošnje Srbije.

Izgradnja gasnog interkonektora koštala je više od 90 miliona evra. Značajan deo, blizu 50 miliona, donirala je EU.  

"To je deo podrške od jedne milijarde u proteklom periodu zato što je Srbija kandidat da postane član EU. Unapred se radujemo ubrzanju reformi kako bi gasni sektor učinili konkurentnijim. Plan rasta će omogućiti dodatne mogućnosti za reforme i za dodatna sredstva", rekao je Emanuel Žiofre.  

Za izgradnju gasovoda Srbija je izdvojila 15 miliona evra, uz 7,5 miliona za projekte i pripremne radove, i kredit Evropske investicione banke od 25 miliona evra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da je gasna interkonekcija sa Bugarskom važan i veliki međunarodni projekat. Ona je naglasila da je taj gasovod važan i za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju jugoistoka Srbije.

 

Komentari (0)

Biznis