Biznis vesti

Brnabić: Cilj da za nekoliko godina imamo 10 milijardi evra izvoza u IKT sektoru

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

12:50

Brnabić: Cilj da za nekoliko godina imamo 10 milijardi evra izvoza u IKT sektoru
Brnabić: Cilj da za nekoliko godina imamo 10 milijardi evra izvoza u IKT sektoru - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj da do kraja mandata sledeće vlade Srbija ima izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) od više od 10 milijardi evra.

"Mi već sada imamo 104.000 zaposlenih u IKT sektoru, a cilj nam je da imamo 140.000", rekla je Brnabić na svečanoj konferenciji povodom završetka Star Tech programa "Otvoreni horizont za inovacije" u Palati Srbije, na kojoj će biti predstavljeno drugo izdanje NALED-ove Sive knjige inovacija. 

Ona je istakla da Srbija sada ima ekonomski razvoj koji je dinamičniji i koji zadržava mlade ljude u zemlji, a one koji su otišli vraća iz iznostranstva.

Kako je rekla, danas su izazovi manji zato što u Srbiji danas imamo veru da su inovacije i znanje oblasti u kojima možemo da budemo pobednici, što nije bio slučaj 2016, kada mnogi nisu videli Srbiju kao zemlju inovacija, dok danas to mnogi vide kao našu najveću snagu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Istakla je da je Srbija 2012. imala izvoz IKT sektora od 375 miliona evra, a da će ove godine biti između 3,6 i 3,7 milijardi evra i da je to urađeno zajedno sa ljudima iz tog sektora. 

"Nismo definisali veštačku inteligenciju i biotehnologiju zato što su moderni, već zato što imamo najbolje rezultate u tom sektoru i to je bilo logično", istakla je Brnabić.

Jovanović: Star tech podržava mlade preduzetnike, uloženo se višestruko vraća

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović izjavila je danas da Star Tech projekat već tri godine podržava domaće inovatore i da je cilj tog programa da podstakne transformaciju tradicionalne ekonomije u ekonomiju inovacija i znanja. Otvarajući svečanu konferenciju povodom završetka Star Tech programa.

"Otvoreni horizont za inovacije" u Palati Srbije, na kojoj je predstavljeno drugo izdanje NALED-ove Sive knjige inovacija, Jovanović je rekla da ideje koje su pristigle na Star tech konkurs potvrđuju da je to sektor koji zaslužuju podsticajan regulatorni okvir i dodatno finansiranje, jer će se uloženo višestruko vratiti. 

"Mnogi od naših grantista su finovalizovali svoje projekte, zaposlili radnike i doprinose ekonomskom napretku našeg društva i predstavili su svoje projekte na međunarodnim konferencijama afirmišući Srbiju kao zemlju pogodnu za investicije i inovacije", rekla je Jovanović.

Dodala je da Star Tek i Filip Moris pokazuju da, uz Vladu Srbije, strani investitori i domaći "biznis anđeli" mogu da budu pokretači inicijativa koje Srbiji stvaraju mesto u društvu najboljih. 
"To je siguran put za otvanje novih radnih mesta, posebno za mlade i obrazovane ljude i razvoj Srbije kao ekonomije znanja“, rekla je direktorka NALED-a. 

Ona je navela nekoliko sjajnih uspeha koji su postigli učesnici Star tech programa: prvi mobilni CT skener stigao je na tržište SAD, patentirane su četkice za pse koje će od sledeće godine biti na tržištu EU, lansirana je prva platforma u Srbiji putem koje građani Niša mogu da prijave probleme i aktivno se uključe u različite akcije i inicijative na lokalnom nivou, na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu postavljena je platforma koja, uz pomoć veštačke inteligencije, pretvara govor u znakovni jezik, što značajno olakšava kretanje osobama sa oštećenim sluhom.

"Najozbiljnije države svoju budućnost baziraju na inovacijama. Srbija je prešla značajan put od društva koje ne toleriše razlike, pa tako i vizionare, do društva koje je naklonjeno inovatorima i postaje sve bogatije u različitostima", poručila je Jovanović.

Generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević je istakao da ta kompanija podržava širu društvenu zajednicu i prioritete Vlade Srbije. Filip Moris je u projekat StarTech u protekle tri godine uložio pet miliona dolara. Prema njegovim rečima, u trećoj fazi je pristiglo više od 300 prijava što je 30 odsto više nego u prvom i drugom krugu. Jakovljević je najavio da će ovaj projekat biti nastavljen. Dodao je da je pre mesec dana lansiran još jedan projekat koji bi trebalo da promoviše domaću pamet i domaće institute.

Komentari (0)

Biznis