Biznis vesti

"Pozabavićemo se oživljavanjem socijalnog preduzetništva": U narednim mesecima Program razvoja i Akcioni plan

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

14:11

"Pozabavićemo se oživljavanjem socijalnog preduzetništva":  U narednim mesecima Program razvoja i Akcioni plan
"Pozabavićemo se oživljavanjem socijalnog preduzetništva": U narednim mesecima Program razvoja i Akcioni plan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveta za socijalno preduzetništvo i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je danas na sednici Saveta za socijalno preduzetništvo da je za razvoj socijalnog preduzetništva, unapređenje položaja osetljivih grupa i njihovo zapošljavanje, budžetom za narednu godinu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredelilo 50 miliona dinara, a da će Program razvoja i Akcioni plan, koji treba da obezbede punu primenu Zakona, biti usvojeni u narednim mesecima. 

Srbija je u februaru 2022. godine, nakon decenije priprema, dobila Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim su definisani pojam solidarne ekonomije i uslovi za sticanje statusa socijalnog preduzeća. 

Tada je predviđeno i uspostavljanje Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva, sa ciljem da ovo telo osmisli Program za razvoj sektora, koji će se dosledno i u kontinuitetu sprovoditi, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Selaković je naveo da ljudi koji pripadaju teško zapošljivom stanovništvu čine oko 35 odsto ukupnog broja nezaposlenih u zemlji, što je oko 130.000 građana. 

Socijalno preduzetništvo je najpogodniji alat koji u formalno-pravnom smislu imamo, ali ga nismo stavili u funkciju i naš zadatak je da se u narednom periodu ozbiljno pozabavimo oživljavanjem socijalnog preduzetništva kroz donošenje petogodišnjeg Programa razvoja, naglasio je ministar. 

Naveo je da je u 2012. godini bilo više od 250.000 korisnika socijalne pomoći, a da je danas taj broj smanjen za nekih 37 odsto i iznosi 160.700, što je postignuto zapošljavanjem ljudi. 

Od tih 160.000 najmanje trećina je iz kategorije radno sposobnog stanovništva i to je nešto o čemu treba da se razmišlja, ukazao je Selaković.

Programom će biti obuhvaćene mere usmerene na podršku zapošljavanju i unapređenju poslovanja socijalnih preduzeća, kao i druge aktivnosti u vidu edukacija i promocije. 

Pored postojećih, program će pružiti podršku i novim privrednim subjektima koji imaju osnov da se registruju kao socijalna preduzeća. 

Sama vidljivost ovog sektora biće unapređena kroz saradnju sa lokalnim samoupravama, kako bi na lokalu bio prepoznat značaj socijalnog preduzetništva, kao i prilike koje ono pruža u cilju ostvarenja njegove društvene uloge. 

Od 500 socijalnih preduzeća, koliko je procenjeno da postoji u Srbiji, tek je desetak registrovano u Agenciji za privredne registre pod tim imenom. 

U narednom periodu NALED će, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju kroz projekat "Javne nabavke i dobra uprava za veću konkurentnost“ raditi na širenju svesti o prednostima i značaju socijalne ekonomije.

Glavna odlika ovih preduzeća je da se osnivaju kao rezultat privatne inicijative, s ciljem da ponude održiva rešenja za razvoj zajednica, a karakteriše ih društvena misija, demokratsko upravljanje i obaveza da dobit reinvestiraju ili vrate u zajednicu. 

Zakon o socijalnom preduzetništvu, zajedno sa Programom i Akcionim planom, čini paket koji pruža mogućnost unapređenja položaja osetljivih grupa i pomoći će da dugoročno nezaposleni, žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, beskućnici, povratnici sa odsluženja kazni i drugi lakše dođu do posla, navedeno je u saopštenju. 

 

Komentari (0)

Biznis