Biznis vesti

Vesić: Ove godine više elektropunjača na srpskim putevima

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

12:43

Vesić: Ove godine više elektropunjača na srpskim putevima
Vesić: Ove godine više elektropunjača na srpskim putevima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će do kraja godine na autoputevima i brzim saobraćajnicama u Srbiji biti instalirano 113 elektropunjača koji će omogućiti povećan promet električnih vozila kroz zemlju kao i njihovu prodaju.

Vesić je za Tanjug naveo da trenutno na našim putevima ima osam elektropunjača, da je u toku postavljanje 18, a da je na novim deonicama predviđeno da se postavi još sedam, što je u skladu sa planom Puteva Srbije da ih u narednom periodu bude 33.

On je istakao i da je potrebno pripremiti puteve za vreme koje dolazi i koje će neminovno doneti više električnim vozila na domaćim saobraćajnicama, i da tome treba da doprinese i tender za "Zelene oaze" koji ističe sredinom januara.

"U toku je tender koji je raspisan još prošle godine i koji podrazumeva da damo mogućnost kompanijama da na određenom broju postojećih stajališta na putevima postave između pet i 20 elektropunjača, kao i da naprave malu prodavnicu sa kafeom, igralište za decu sa toaletom, i to je ono što mi zovemo 'Zelenim oazama'. Oni će do kraja 2024. godine morati da postave 80 elektropunjača. Tako da će broj elektropunjača do kraja godine iznositi 113", objasnio je Vesić.

On je dodao i da je ukupan broj punjača koje te kompanije mogu da postave na našim putevima 320, ali i da taj broj zavisi od tršišta, odnosno porasta broja elektro vozila.

Vesić je rekao i da je Izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji predviđeno da do kraja 2025. godine na svim pumpama na autoputevima na četiri točilice mora da postoji jedan elektropunjač, tako da će svaka pumpa imati minimum dva, a neke čak i tri punjača. 

"Kada pogledate broj pumpi, i kada dodate još ta dva ili tri elektropunjača, mi ćemo u ovom delu Evrope biti najopremljeniji punjačima", rekao je ministar.

On je istakao da je broj elektropunjača direktno povezan sa porastom prodaje električnih automobila u našoj zemlji.

"Očekujem da ćemo imati više električnih vozila na našim putevima. U prošloj godini smo imali porast prodaje električnih automobila za preko 20 odsto na postojećih osam elektropunjača, i imali smo gotovo duplo više utrošene električne energije nego što je to bilo godinu dana ranije", napomenuo je Vesić.

Kada počne planirana proizvodnja automobila na električni pogon marke "Panda" u kragujevačkoj fabrici, Vesić naglašava da će država razmišljati na koji način može da pomogne da se oni bolje prodaju.

Vesić navodi i da Srbija mora da bude konkurentna da bi na saobraćajnicama bilo više električnih vozila i da se zato ubrzano radi na postavljanju elektropunjača.

"To omogućava da oni koji imaju električne automobile, a sve više ih ima u Evropi, slobodno mogu da putuju kroz Srbiju, jer znaju da mogu u svakom trenutku da imaju brz elektropunjač, da imaju dovoljno punjača da mogu da napune automobile i da nastave svoje putovanje", rekao je Vesić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis