Biznis vesti

Britanija će proizvesti dovoljno litijuma za 500.000 električnih vozila godišnje

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

11:35

Britanija će proizvesti dovoljno litijuma za 500.000 električnih vozila godišnje
Proizvodnja litijuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanije Imeris i Britiš litijum će zajedničkim snagama eksploatisati litijum iz rudnika granita u Korvolu, a količina litijum-karbonata iz ovog rudnika će biti dovoljna za 500.000 električnih vozila (EV) godišnje.

Projekat će finansijski podržati i britanska vlada, prenosi Skaj njuz.

"Ovaj zajednički poduhvat će smanjiti zavisnost Velike Britanije i Evrope od uvoza važnih sirovina i time doprineti britanskim i evropskim klimatskim ciljevima", navodi se u zajedničkom saopšenju dve kompanije.

U saopštenju se dodaje da će proizvodnja litijuma, koja će početi krajem 2028. godine, zadovoljiti otprilike dve trećine britanske potražnje za baterijama za električna vozila do 2030. godine.

Britanska vlada je u sklopu borbe protiv posledica klimatskih promena odlučila da od 2030. godine sva nova vozila koja se prodaju u zemlji moraju da budu električna. 

Očekuje se da će eksploatacija litijuma koštati "stotine miliona evra", rekao je šef kompanije Iveris Alesandro Daca, dodavši da je suviše rano da bi se saopštile tačna cifra.

"Zajednički projekat kompanija Imeris i Britiš litijum ponovo pokazuje da je Velika Britanija i dalje atraktivna za međunarodne investicije", izjavila je britanska ministarka za trgovinu i biznis Kemi Badenoč.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis