Biznis vesti

Vukoje za Bloomberg Adria: Prikupljanje investicija u 2024. biće lakše

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

10/01/2024

-

16:10

Vukoje za Bloomberg Adria: Prikupljanje investicija u 2024. biće lakše
Vukoje za Bloomberg Adria: Prikupljanje investicija u 2024. biće lakše - Copyright Bloomerg

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko se osvrnemo na 2023, ona nije bila povoljna za startapove usled nižih valuacije, propasti Silicon Vally banka (SVB) i turbulencija na tehnološkom tržištu koje su se dešavale zbog opuštanja. Prošla godina bila je izazovnija i kada je prikupljanje investicija u pitanju, a Vukašin Vukoje, osnivač Web3mine startapa, kaže da su tome doprineli događaji koji su takozvani crni labud (engl. black swan, retki događaji) poput FTX-a u kripto-svetu, propast SVB.

"Sve je to predstavljalo veliki rizik i za nas da ne uspemo da zatvorimo te investicije koje smo pregovarali u tom trenutku. Ali to nas je dovelo do toga da izaberemo prave partnere, koji su uprkos svim tim dešavanjima odlučili da ne izađu iz investicije i ostanu sa nama. Mislim da će prikupljanje investicija u 2024. biti dosta lakše, ali naravno, nikad se ne zna", rekao je on za Bloomberg Adria.

Bloomerg

 

Vukoja objašnjava i da su investitori bili konzervativniji kada je preuzimanje rizika u pitanju.

"Slično kao i startapi, investitori prikupljaju novac od drugih investitora, tako da su oni imali istu pretpostavku kao i mi da je to poslednji put da ćemo uspeti da podignemo investiciju, tako da su definitivno bili malo konzervativniji kako su investirali ta sredstva. Takođe, kada je 'bull run' (kupovina akcija), investitori samo gledaju kako da ulože kapital, što je na nekom drugom nivou loša stvar. Ako ulože u 50 startapa, oni ne mogu da pomognu svima da rastu i razvijaju se, kao što mogu jednom startapu. U kontekstu dizanja runde, ako neko digne rundu u 'bear marketu' (kada je tržište u padu), to je definitivno bolje, jer se investitor fokusira na taj jedan startap", rekao je on.

Bloomerg

 

Iako je 2023. bila izazovna, svetla tačka bilo je sve u vezi sa veštačkom inteligencijom. Vukoja kaže da oni imaju sreće što se dešava AI bum, jer oni koordinišu kompjuterske resurske na planeti. 

O planovima za podizanje nove runde investicije poslušajte u intervjuu u videu.

 

Komentari (0)

Biznis