Biznis vesti

IEA: Globalni kapacitet obnovljive energije povećan za 50 odsto međugodišnje

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

13:45

IEA: Globalni kapacitet obnovljive energije povećan za 50 odsto međugodišnje
AP/Heribert Proeppe - Copyright AP/Heribert Proeppe

veličina teksta

Aa Aa

Globalni kapacitet obnovljive energije je u 2023. godini povećan za 50 odsto međugodišnje na skoro 510 gigavata, pre svega zahvaljujući postrojenjima za solarnu energiju, a u narednih pet godina će rasti najbržim tempom u istoriji, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA). 

Najveći rast kapaciteta obnovljive energije je prošle godine zabeležen u Kini koja je pustila u promet isto toliko postrojenja za solarnu energiju kao i ceo svet 2022. godine.

Kineski kapaciteti za energiju vetra su porasli za 66 odsto međugodišnje, navodi se na sajtu Međunarodne agencije za energiju.

Povećanje kapaciteta obnovljive energije u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu je dostiglo najveće vrednosti u istoriji.

"Izveštaj pokazuje da bi globalni kapacitet obnovljive energije prema sadašnjim tržišnim uslovima mogao da se poveća 2,5 puta do 2030. godine", izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

On je dodao da ni takvo povećanje nije dovoljno da bi se ispunili ciljevi klimatske konferencije COP28 u Dubaiju od prošle godine kojim se svet obavezao na utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine.

"Vlade će morati da preduzmu dodatne mere da bi se ovi ciljevi ispunili", zaključio je Birol.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis