Biznis vesti

Ministarstvo: Za premije za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

20:15

Ministarstvo: Za premije za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora
Ministarstvo: Za premije za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora - Copyright AP/Wayne Parry

veličina teksta

Aa Aa

Na prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora sa ukupnim kapacitetom elektrana od 816,48 MW.

Od toga je za popunjavanje kvote ponuđeno 602,8 MW, dok procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Aukcije za dodelu tržišnih premija za ukupno 450 MW su najveće aukcije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana i prve aukcije u okviru trogodišnjeg plana podsticaja kroz koji ćemo obezbediti ukupno 1.300 MW iz zelene energije. Možemo biti zadovoljni odzivom investitora, koje predstavlja najbolje priznanje za rad na unapređenju zakonskog okvira i ujedno pokazuje poverenje koje Republika Srbija uživa kod investitora kad je reč o ulaganjima u sektor zelene energije", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. 

Dodala je da su ostvarene cene za najveći deo kapaciteta skoro dvostruko niže od trenutnih tržišnih cena.

"Imamo dosta razloga da budemo zadovoljni, pogotovo što ćemo dobiti dodatnih 550 MW, a što će udvostručiti ukupne trenutne kapacitete zelene energije u Srbiji. Ovo je veoma važno za ekonomski rast naše zemlje, jer će generisati investicije u vrednosti od više od milijardu evra u narednih nekoliko godina", ocenila je Đedović.

Ona je podsetila da je postupak aukcija digitalizovan i da se odvija preko portala oieaukcije.mre.gov.rs, čime je obezbeđen efikasan i transparentan izbor projekata. 

Naglasila je da je uspešno sprovođenje procesa aukcija važan korak u procesu prelaska na čistije izvore energije, povećanja proizvodnje električne energije i ostvarivanja veće sigurnosti snabdevanja građana i privrede.

Iz Ministarstva navode da o ozbiljnosti dobijenih ponuda svedoči to što su zainteresovane kompanije dostavile bankarske garancije i novčane depozite u vrednosti većoj od 18 miliona evra, što garantuje njihovu nameru da projekte i realizuju. 

Dodaju da se od ukupnog broja prijavljenih investitora, u fazu nadmetanja kvalifikovalo 11 učesnika.

U postupku aukcija za vetroelektrane četiri investitora su popunila kvotu, a u postupku aukcija za solarne elektrane tri, naglašavaju iz Ministarstva.

Najniža ponuđena cena iznosi 64,48 evra po megavat-satu (€/MWh) za vetroelektrane, odnosno 88,65 evra po megavat-satu za solarne elektrane. 

Dodaju da je, tržišna premija podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji tako što isplaćuje razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene.

Kako su pojasnili, ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi.

Ocenjuju da će, prema trenutnim projekcijama, država prihodovati kroz prve aukcije, na nivou od nekoliko miliona evra godišnje pored svih drugih koristi koje aukcije donose.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis