Aktuelno

Đedović i Hil o unapređenju saradnje i potencijalnim investicijama u energetskom sektoru

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

18:18

Đedović i Hil o unapređenju saradnje i potencijalnim investicijama u energetskom sektoru
Đedović i Hil o unapređenju saradnje i potencijalnim investicijama u energetskom sektoru - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i potencijalnim novim investicijama u ovom sektoru.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, ministarka je konstatovala da su Srbija i SAD značajno unapredili ekonomsku saradnju u prethodnim godinama, a da su američke kompanije među najvećim stranim investitorima u našoj zemlji. 

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

"Proces energetske tranzicije, u kojem će Srbija raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta, povećanju učešća OIE u energetskom miksu i diversifikaciji snabdevanja energentima, prilika je i da našu saradnju u oblasti energetike podignemo na viši nivo.

Osim investicija koje realizuje država, unapređenjem zakonskog okvira želimo i da stimulišemo privatni sektor da više ulaže u obnovljive izvore energije (OIE), što će doprineti većoj sigurnosti snabdevanja, privlačenju novih investicija, kao i boljoj zaštiti životne sredine", rekla je Đedović.

Ona je dodala da je usvajanjem plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, zajedno sa usvojenim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i strateškim dokumentima čija izrada je u završnoj fazi, Srbija postavlja jasne ciljeve i prioritete za razvoj energetskog sektora. 

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

"Stvaranjem stabilnog zakonskog okvira za nova ulaganja, posebno u oblasti OIE, težimo da privučemo investitore koje svojim iskustvom i tehnologijama mogu da doprinesu snažnijem energetskom sektoru Srbije. Paralelno razvijamo i Strategiju razvoja energetike za koju očekujemo da bude na javnoj raspravi na jesen", dodala je Đedović.

Ambasador Hil pohvalio je napore i vidljive rezultate Srbije u osnaživanju energetskog sektora u odnosu na rizike koje donosi energetska kriza, dodajući da  su američke kompanije zainteresovane za ulaganje u tehnološki savremene energetske kapacitete u Srbiji.
 

Komentari (0)

Srbija