Biznis vesti

Đedović: Energetska efikasnost štedi struju, u Nišu uloženo više od 200 miliona

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

19:13

Đedović: Energetska efikasnost štedi struju, u Nišu uloženo više od 200 miliona
Đedović: Energetska efikasnost štedi struju, u Nišu uloženo više od 200 miliona - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Zajedničkim naporom Grada Niša i Ministarstva rudarstva i energetike u mere energetske efikasnosti u ovom gradu je uloženo 213 miliona dinara, izjavila je resorna ministarka Dubravka Đedović koja je obišla radove na unapređenju energetske efikasnosti u dve niške osnovne škole.

"Skoro 1.300 učenika i nastavnika u Nišu će do kraja godine učiti i raditi u znatno unapređenim uslovima uz smanjenje potrošnje energije za 70 odsto, za koliko će biti smanjena i emisija ugljen-dioksida. Država je za tu namenu izdvojila 60 miliona dinara", izjavila je Đedović.

Prema njenim rečima, u školi Kralj Petar Prvi radovi su počeli u aprilu i na jednom krilu su skoro završeni. 

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Čekamo isporuku prozora i ja sam zamolila izvođača radova da ubrza tu isporuku kako bi bili sigurni da će celo jedno krilo biti završeno do početka sledeće školske godine, da đaci mogu da u tom novom delu počnu školsku godinu a da se drugi deo, kao što je ugovorom predviđeno, završi do oktobra", rekla je ona novinarima nakon obilaska te škole.

Navela je da je Grad Niš, osim sa dve pomenute škole, ove godine konkurisao i sa školom "Stefan Nemanja" a da je procenjena vrednost radova oko 76 miliona dinara, te da će se Ministarstvo truditi da i projekat vezan za ovu veliku školu uđe u program.

Ona je navela da se Niš pokazao kao odgovorna lokalna samouprava jer se prijavio i na oba aktuelna javna poziva i pritom je podsetila da su Ministarstvo i Grad Niš do sada u projekte energetske efikasnosti uložili 213 miliona dinara. 

Tokom posete domaćinstvu Časlava Kostića, Đedović je istakla da je to jedno od 20.000 domaćinstava koja su se odlučila da uz državnu pomoć podignu kvalitet života uz značajne uštede kućnog budžeta, jer će postavljanjem nove izolacije trošiti 35 odsto manje energenata za grejanje. 

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Ona je pozvala Nišlije da učestvuju u novom javnom pozivu koji će lokalna samouprava uskoro raspisati za subvencije građanima i istakla da se uključivanjem u mere energetske efikasnosti smanjuje potrošnja struje i računi za struju, do čega se dolazi uz pomoć lokalne samouprave i države.

Prema njenim rečima, u Nišu je oko 160 domaćinstava završilo mere energetske efikasnosti, što kroz zamenu stolarije, što kroz bolju izolaciju, toplotne pumpe, kotlove i slično i da se čeka još 170 ugovora koji bi trebalo da budu potpisani u julu.

"Budžet za tu namenu smo povećali dva puta u odnosu na prethodne godine. Očekujem da u tu svrhu u narednom periodu damo 50 miliona evra. Ovo su investicije koje su višestruko korisne, jer se očekuje da za 70 odsto smanje potrošnju struje a sami tim i račune", rekla je ministarka Đedović.

Dodala je da će mere energetske efikasnosti doprineti i smanjenju zagađenja životne sredine za oko 70 odsto, što je takođe jedan od benefita za lokalno stanovništvo.

Đedović je istakla da se za unapređenje energetske sanacije porodičnih kuća i stanova prijavila 131 lokalna samouprava i da će ugovor sa njima biti potpisan tokom sledeće nedelje.  

"Zainteresovanost gradova i opština zapravo govori o zainteresovanosti građana i tome da sve više njih shvata višestruku korist koju donosi unapređenje energetske efikasnosti. Velika su očekivanja od ovog javnog poziva, jer smo obezbedili duplo više sredstava za subvencije nego što je to bio slučaj ranije. U vreme energetske krize, ali i kada kriza bude prošla, povećanje energetske efikasnosti biće jedan od prioriteta“, naglasila je Đedović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je Grad Niš za škole "Kralj Petar Prvi" i "Ivan Goran Kovačić" sa državom opredelio više od 130 miliona dinara i da će tako biti smanjeni njihovi računi za struju, što će biti i ušteda u gradskom budzetu, pošto se ovi računi plaćaju iz gradske kase.

"Za ovu godinu smo aplicirali i sa novom školom a to je "Stefan Nemanja" i verujem da će i ona ući u program i da ćemo imati još jednu školu koja će biti energetski spremna za đake već naredne godine. Na tome nećemo stati već osluškujemo potrebe sugrađana i gledamo da Niš dobije pare za sve programe za koje Ministarstvo rudarstva odobrava sredstva lokalnim samoupravama", istakla je Sotirovski.

Direktor Osnovne škole "Kralj Petar Prvi" Robert Đunić, koju pohađa blizu 900 đaka, je naveo da očekuje da će radovi na jednom krilu škole biti završeni do početka septembra a na drugom najdalje u oktobru.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će od 1. septembra biti izmeštanja đaka on je rekao da je nastava izmeštana i proletos kada su počeli radovi, da će tako verovatno biti i mesec-dva na početku sledeće školske godine, ali da će po završetku radova zgrada škole biti savremen objekat sa povećanom energetskom efikasnošću.

Ova škola stara 90 godina poslednji put je rekonstruisana 2001. godine, kada su prema rečima direktora Đunića rađene struja i kanalizacija dok je sadašnja rekonstrukcija temeljna i detaljna.

Komentari (0)

Biznis