Biznis vesti

Egipatski prihodi od Sueckog kanala manji za 40 odsto od početka godine

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

10:38

Egipatski prihodi od Sueckog kanala manji za 40 odsto od početka godine
Egipatski prihodi od Sueckog kanala manji za 40 odsto od početka godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Egipatski prihodi od naplate prolaza kroz Suecki kanal od početka godine pali su za 40 odsto u odnosu isti period 2023, izjavio je šef Uprave Sueckog kanala Osama Rabi.

Kako navodi Rojters, to je posledica napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, zbog čega su glavni brodski prevoznici počeli da izbegavju tu rutu. Promet brodova je manji za 30 odsto u periodu između 1. i 11. januara, u odnosu na isti period godinu ranije, sa 777 na 544, rekao je Rabi.

Suecki kanal je ključni izvor stranih valuta koje su neophodne Egiptu. Vlasti u Kairu su se trudile da povećaju taj prihod poslednjih godina, zbog čega je 2015. godine kanal proširen.

Jemenski Huti već nedeljama napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru kako bi dali podršku palestinskoj militantnoj grupi Hamas u njenoj borbi protiv Izraela. Mnogi komercijalni prevoznici preusmerili su brodove na druge rute.

Rabi je rekao da su samo brodovi koji su morali odmah da pođu na svoje putovanje krenuli rutom oko Rta Dobre nade, dok drugi čekaju da se situacija stabilizuje. Zabrinutost pošiljalaca za bezbednost ne može se prevazići sniženjem naplate prolaza ili drugim podsticajima koje nudi Suecki kanal, rekao je on.

"Veći deo robe će se vratiti (na rutu kroz Suecki kanal) kada se ovo završi“, rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis