Evropa

Opasno geopolitičko vaganje: Zašto zemlje EU oklevaju da pod vođstvom SAD intervenišu protiv Huta?

Komentari

Autor: Euronews

02/01/2024

-

18:41

Opasno geopolitičko vaganje: Zašto zemlje EU oklevaju da pod vođstvom SAD intervenišu protiv Huta?
Opasno geopolitičko vaganje: Zašto zemlje EU oklevaju da pod vođstvom SAD intervenišu protiv Huta? - Copyright Tanjug/Houthi Media Center via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki saveznici u Evropskoj uniji nisu bili voljni da podrže pomorsku operaciju Vašingtona u cilju zaštite brodova od napada Huta u Crvenom moru.

Operacija "Čuvar prosperiteta" (Prosperity Guardian), koju su pokrenule SAD u decembru, trebalo bi da zaštiti međunarodne trgovačke brodove od dronova i raketa koje ispaljuje militantna grupa, koju podržava Iran i kontroliše deo teritorije Jemena.

Napadi su počeli nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa i prete da ozbiljno poremete trgovačke rute ka Evropi. Primorali su velike kompanije koje se bave pomorskim transportom da izbegavaju to područje.

Huti su izjavili da podržavaju Hamas i obećali su da će gađati brodove koji idu ka Izraelu kroz Crveno more. Inače tuda prolazi 12 odsto globalne trgovine, uključujući 30 odsto svetskog kontejnerskog saobraćaja.

Tokom vikenda, Huti su pokušali da sabotiraju brod kojim je upravljala danska firma Maersk, što je navelo američku mornaricu da odgovori potapanjem malih čamaca Huta i ubijanjem deset militanata.

Profimedia

 

Očekuje se da će Maersk u utorak odlučiti da li će nastaviti slanje svojih brodova kroz Suecki kanal preko Crvenog mora nakon što je privremeno obustavio putovanja zbog straha od daljih napada.

Alternativni obilazni put oko Rta dobre nade dodaje do mesec dana putovanja i preti da poremeti svetsku trgovinu zbog kašnjenja isporuka i dodatnih troškova.

Iran je u ponedeljak rasporedio svoj ratni brod "Alborz" u Crveno more, navodi novinska agencija Tasnim. Sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost (SNSC) Ali Akbar Ahmadijan sastao se istog dana sa portparolom Huta Mohamedom Abdulsalamom.

Evropa je u ovoj krizi rastrzana između podrške naporima koje predvode SAD da zaštite slobodu plovidbe u Crvenom moru, dok istovremeno izbegava da doprinese zaoštravanju tenzija na Bliskom istoku.

Prema rečima Fareja Al-Muslimija, istraživača za program Bliskog istoka i severne Afrike u instituta "Čatam Haus", Evropa se suočava sa izazovom „da postigne pravi balans optike“.

„Evropa pokušava koliko god je to moguće da izbegne dalje prelivanje sukoba u regionu nakon rata u Gazi, i stoga je poslednja stvar koju želi nova aktivna linija fronta. U isto vreme, kako sprečiti Hute da se izvuku posle ovoga? To bi takođe moglo da inspiriše druge grupe milicija na Rogu Afrike“, objašnjava Al-Muslimi.

Neke zemlje EU oklevaju

Dok je operacija pod vođstvom SAD prvobitno prikupila podršku šest evropskih zemalja, neke od njih su se od tada distancirale od napora zbog zabrinutosti da bi to moglo da zaoštri tenzije i dovede do eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da pozdravlja inicijative za jačanje slobode plovidbe u Crvenom moru, kao što je "Čuvar prosperiteta", ali je takođe naglasilo da će njeni ratni brodovi u regionu ostati pod francuskom komandom.

Italija je rekla da će se, iako šalje fregatu da patrolira tim područjem, to odvijati kao deo postojeće operacije koju je odobrio parlament, a ne operacije "Čuvar prosperiteta".

AP/AP Photo

 

Ministarstvo odbrane Španije saopštilo je da ta zemlja neće učestvovati u operaciji. Madrid je demantovao izveštaje da je stavio veto na odluku o preusmeravanju pomorske operacije EU protiv piraterije „Atalanta“, čije je sedište u Španiji, kako bi zaštitila brodove na Crvenom moru od napada Huta.

Španski premijer Pedro Sančez pozvao je na stvaranje evropske misije koja bi patrolirala tim područjem i štitila evropske trgovinske interese.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova je prošle nedelje rekao da Nemačka sarađuje sa svojim saveznicima iz EU.

Neki eksperti veruju da EU mora da reaguje na napade Huta.

"Evropljani bi trebalo da pojačaju svoje pomorsko prisustvo u Crvenom moru i ojačaju unutarevropsku koordinaciju", napisao je u decembru Kamil Lons, gostujući saradnik Evropskog centra za spoljne odnose, navodeći projekat "Atalanta" kao jedan od postojećih mehanizama koji bi mogli da se prenamene.

Međutim, prema Al-Muslimiju, kreatori politike na Zapadu suočavaju se sa „igrom sa nultom sumom“ jer bi intervencija takođe mogla da izazove veliku humanitarnu krizu za Jemen.

„Državljani Jemena će platiti najveću cenu jer će to povećati cene hrane i uvozne robe u zemlji koju je već razorilo devet godina rata“, objasnio je on.

Neke evropske nacije su ipak odlučne da intervenišu

Danska je reagovala na najnoviji napad na brod kompanije "Maersk" iz te zemlje, obećavši da će poslati ratni brod u region kako bi se odbranila od sličnih napada.

"Napad na "Maersk" podvlači zaključak o teškoj situaciji u Crvenom moru," izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova te zemlje Lars Loke Rasmusen.

Grčka je takođe rekla da doprinosi naporima koje predvode SAD jednom fregatom, dok je Holandija rekla da će poslati pomorske oficire.

Uprkos podršci ove tri relativno male primorske zemlje, nevoljnost velikih zemalja EU da eksplicitno podrže SAD nesumnjivo zadaje udarac operaciji.

Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

 

Ipak, Ujedinjeno Kraljevstvo je stalo iza američke operacije, a ministar odbrane Grant Šaps obećao je da bi britanska vlada mogla da preduzme „direktnu akciju“ protiv Huta.

Šaps je rekao da vlada neće oklevati da preduzme „direktne mere” da spreči dalje napade. Ta izjava je stigla usred medijskih izveštaja da Velika Britanija i SAD pripremaju zajedničko "poslednje upozorenje" militantnoj grupi.

SAD i Velika Britanija navodno pripremaju zajedničku izjavu kojom će upozoriti Hute da ne organizuju dalje napade, iako nije jasno da li bi Evropska unija, ili bilo koja od njenih članica, potpisala takvu izjavu.

Zvaničnik EU nije bio dostupan da komentariše za Euronews mere koje se razmatraju kao deo odgovora Unije na napade.

Al-Muslimi veruje da veoma nepredvidiva priroda aktivnosti Huta znači da bi se bilo kakvi apeli upozorenja sa Zapada mogli pokazati bezuspešnim.

„Huti su trenutno verovatno najnepredvidljivija grupa na Bliskom istoku. Mnoge arapske zemlje ispaštaju zbog napada Huta više nego zapadne zemlje, ali vrlo malo mogu da preduzmu“, rekao je on.

Komentari (0)

Evropa