Biznis vesti

Nova studija: Rast nivoa mora zbog klimatskih promena Evropu će koštati 872 milijarde evra do 2.100 godine

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

15:15

Nova studija: Rast nivoa mora zbog klimatskih promena Evropu će koštati 872 milijarde evra do 2.100 godine
Nova studija: Rast nivoa mora zbog klimatskih promena Evropu će koštati 872 milijarde evra do 2.100 godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rast nivoa mora zbog klimatskih promena će Evropu koštati 872 milijarde evra do 2.100. godine, a najugroženija područja su delovi Italije, Francuske, Holandije, Danske i zemlje Baltika, pokazala je studija koja je objavljena u naučnom časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports). 

Rezultati studije sugerišu da je potrebno uvesti ekonomske mere za regione koje su ugroženi rastom nivoa mora, smatraju autori istraživanja, prenosi ANSA.

Istraživači su simulirali potencijalni ekonomski uticaj porasta nivoa mora u 271 evropskom regionu od ovog trenutka do 2.100. godine, u scenariju koji podrzumeva visok nivo štetnih emisija i odsustvo mera za zaštitu obale.

Italija bi prema tom scenariju bila među najteže pogođenim zemljama. Ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i građevinarstvo bi mogla da umanje potencijalne ekonomske gubitke od rasta nivoa mora, zaključuju naučnici.

Istraživanje je vodio holandski Tehnološki Univerzitet Delft u saradnji sa Evropskim institutom za ekonomiju i životnu sredinu u Milanu i Univerzitetom Ca Foskari u Veneciji.

Komentari (0)

Biznis