Biznis vesti

Priče o potencijalnim rudama ponovo izazivaju pažnju: Šta predviđa Prostorni plan za Avalu i Kosmaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Vasilija Antonijević

03/02/2024

-

17:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pored toga što su predeli izuzetnih odlika, Avala i Kosmaj mogli bi da postanu mesto nalazišta mineralnih ruda. Ovo je privuklo pažnju javnosti nakon što su objavljena dokumenta u okviru ranog javnog uvida u Prostorni plan područja posebne namene za Avalu i Kosmaj. U samom tekstu Prostornog plana ne spominje se mogućnost istraživanja i eksploatisanja rude na Avali i Kosmaju.

Međutim, slika je malo drugačija kada se pogleda grafički deo.

Sanja Solarević iz Udruženja građana "Naša mesna zajednica" rekla je za Euronews Srbija da se istrživanje rude vidi iz grafičkog dela plana, koji je sastavni deo plana kao i tekstualni.

Karta predela od izuzetnih odlika iscrtana je linijama, a u samoj legendi nedvosmisleno su naznačena polja za eksploataciju i istraživanje mineralnih sirovina.

"Možemo da vidimo da je planirano da se istražuju rude na teritoriji opština Barajevo, Voždovac i Sopot i da je označeno to eksploataciono polje na području Šuplje stene", kaže Solarević.

"Plan će se menjati" 

Kao kontraargument neki stručnjaci navode da je reč o staroj mapi.

Ipak, na samom grafičkom prikazu i prema planu koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije piše - decembar 2023.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navela je da će se plan menjati.

"Radi se izmena plana, rudarstvo je zapravo izvučeno iz konteksta u tom smislu. Svaki prostorni plan sadrži deo koji se odnosi i na mineralne sirovine, ono što ostaje da se vidi jeste kako će on izgledati i svakako sve što se radi radiće se u skladu sa javnim uvidom, rekla je Đedović Handanović.

Ovo nije prvi put da su priče o potencijalnim rudama na Avali i Kosmaju privukle pažnju javnosti.

Nekadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović početkom 2022. izjavila je da je nemoguće graditi rudnik na tom mestu jer ne mogu da se naprave "urbanistički uslovi", nakon što je javnost saznala da kineska kompanija Ziđin ima pravo na istraživanje ruda.

Ziđin je u međuvremenu odustao od geoloških istraživanja na ovom predelu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis