Biznis vesti

Osnovan Institut za kritične sirovine u Srbiji, cilj primena novih tehnologija

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2023

-

15:26

Osnovan Institut za kritične sirovine u Srbiji, cilj primena novih tehnologija
Osnovan Institut za kritične sirovine u Srbiji, cilj primena novih tehnologija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za kritične sirovine koji su domaće rudarske kompanije i eksperti formirali u Beogradu, trebalo bi da doprinese primeni novih tehnologija u aplikacijama sirovinske baze za domaću industriju i deo je globalne inicijative za zaštitu lokalnih sirovinskih baza kritičnih materijala koji se primenjuju u industrijskoj proizvodnji, saopšteno je iz novoosnovanog instituta.

Navodi se da je reč o proizvodnji od farmaceutske i hemijske industrije, do novih tehnologija kao što su baterije, električni uređaji i oprema za postrojenja za obnovljive izvore energije.

Iz Instituta dodaju da im je cilj istraživanje i razvoj novih aplikacija za ključne retke materijale, zajedno sa domaćim stručnjacima fokusiranim na komponente ključnih materijala za farmaceutsku, prehrambenu i hemijsku industriju na bazi kalcijum karbonata. 

Institut za sirove materijale će se fokusirati na nove tehnologije rudarstva koje bi smanjile uticaj na životnu sredinu koji ima industrija kritičnih materijala, uz istovremeno jačanje srpske industrije, razvoj kapaciteta u vađenju i preradi, kao ključnog značaja za samoodrživi ekonomski razvoj Srbije.

Fokusiraće se i na izgradnju domaćih prerađivačkih kapaciteta kako bi se obezbedila dodata vrednost u Srbiji, umesto u inostranstvu kao i spajanje ključnih aktera rudarskih, hemijskih, farmaceutskih i kompanija za zaštitu životne sredine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis