Biznis vesti

Državna revizorska institucija: Srbija pokazala spremnost za sprovođenje Agende 2030

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

17:33

Državna revizorska institucija: Srbija pokazala spremnost za sprovođenje Agende 2030
Državna revizorska institucija: Srbija pokazala spremnost za sprovođenje Agende 2030 - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je od 2015. godine ostvarila napredak u radu na implementaciji Agende 2030, ali je neophodno da nadležni organi završe ključni proces donošenja Plana razvoja Srbije, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije o svrsishodnosti poslovanja "Ciljevi održivog razvoja: Spremnost Srbije za implementaciju Agende 2030".

Ključna poruka jeste da je Srbija pokazala spremnost da u svoj nacionalni kontekst ugradi Ciljeve održivog razvoja, ali je neophodno definisati dugoročne nacionalne razvojne prioritete i uspostaviti kontinuiranu koordinaciju svih nadležnih i zainteresovanih strana.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović kaže da njihov strateški plan za period 2019-2023. ima i eksternu dimenziju koja se odnosi na najviše prioritete Srbije.

"Usvajanjem rezolucije 'Transformacija našeg sveta: Agenda za održivi razvoj do 2030' Srbija se, kao članica Ujedinjenih nacija, obavezala da će doprinositi postizanju 17 Ciljeva održivog razvoja i biti trajno opredeljenja za poboljšanje uslova života u ekonomskoj, socijalnoj i sferi zaštite životne sredine", rekao je Pejović. 

Prvi zaključak revizije jeste da je za efektivno sprovođenje Agende 2030 neophodno da nadležni organi završe ključni proces donošenja Plana razvoja Srbije, kao i da koordinacija javnih politika u tom pogledu nije efektivno uspostavljena.

Tanjug/Sava Radovanović

Duško Pejović

Kako je navedeno, Srbija ima uspostavljenu budžetsku infrastrukturu za obeležavanja rashoda u vezi sa Ciljevima održivog razvoja, ali sredstva za njihovu realizaciju nisu u potpunosti prezentovana na transparentan način.

Uspostavljen je institucionalni okvir za implementaciju Agende 2030 uz uključivanje brojnih razvojnih partnera, ali od 2020. godine nedostaje kontinuirana koordinacija aktivnosti državnih organa.

Redovni i inkluzivni dobrovoljni nacionalni izveštaji neophodni su radi procene i prezentacije nacionalnog napretka u implementaciji Agende 2030.

DRI je dala preporuku Ministarstvu spoljnih poslova da inicira formiranje nove Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende 2030 ili drugog radnog tela kojim bi se podržala međusektorska saradnja i koordinacija.

Ministarstvo za evropske integracije dobilo je preporuku da u okviru svojih nadležnosti u upravljačkom telu preduzima mere na pripremi, izradi i odobravanju Nacrta plana razvoja RS, kao i da u potpunosti stavi u funkciju sistem za koordinaciju razvojne pomoći u RS.

Republički sekretarijat za javne politike dobio je preporuku da u saradnji sa drugim ogranima državne uprave preduzme mere na pripremi Nacrta plana razvoja RS, da inicira preciznije definisanje nadležnosti po pitanju koordinacije javnih politika u pogledu ciljeva održivog razvoja, kao i da inicira uspostavljanje prakse obeležavanja rashoda koji su povezani sa ciljevima održivog razvoja.

Republički zavod za statistiku dobio je preporuku da izradi Nacionalnu mapu puta za statistiku ciljeva održivog razvoja, kao i da u saradnji sa nadležnim organima preduzmeaktivnosti na uspostavljanju nacionalnog seta indikatora za praćenje ciljeva održivog razvoja.

Cilj revizije bio je da se oceni da li su nadležni organi preuzeli potrebne aktivnosti kako bi Srbija bila spremna za implementaciju Ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030.
Revizijom je obuhvaćen period od 2015. do 2022. godine.

Državna revizorska institucija sprovela je reviziju svrsishodnosti poslovanja "Ciljevi održivog razvoja: Spremnost Srbije za implementaciju Agende 2030" u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za evropske integracije, Republičkom sekretarijatu za javne politike i Republičkom zavodu za statistiku.



 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis