Biznis vesti

Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi: Koliko su žene manje plaćene od muškaraca

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

14:44

Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi: Koliko su žene manje plaćene od muškaraca
Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi: Koliko su žene manje plaćene od muškaraca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Platni jaz između žena i muškaraca za 2018. godinu iznosio je 8,8 odsto, što znači da su žene bile manje plaćene od muškaraca za 8,8 odsto, a taj podatak svrstao je Srbiju među zemlje sa najnižim platnim jazom u Evropi, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Međutim, ako se zarade posmatraju prema stepenu obrazovanja ili zanimanjima, razlike u zaradama između žena i muškaraca su znatno veće od prosečnog platnog jaza, najčešće u korist muškaraca.

Učešće žena sa niskim zaradama u ukupnom broju zaposlenih žena (18 odsto) malo je veće od učešća muškaraca sa niskim zaradama u ukupnom broju zaposlenih muškaraca (17,8 odsto).

Žene, u proseku, primaju penziju koja je 17 odsto niža u odnosu na prosečnu penziju muškaraca.

Žene dvostruko više vremena rade u kući od muškaraca

Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2021. godine potvrdila su stereotipe da žene, u odnosu na muškarce, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku. Za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena.

Podaci pokazuju da muškarci na plaćenim poslovima, kako radnim danima tako i vikendom, skoro duplo duže rade nego žene. Na drugoj strani, kao što se i očekivalo, žene rade na neplaćenim poslovima duže od muškaraca, i to i radnim danima i vikendom.

U aktivnostima za zadovoljavanje ličnih potreba, oba pola više vremena provode u ovim "poslovima" tokom vikenda nego radnim danima, u proseku sat duže. Kad je reč o slobodnim aktivnostima, žene vikendom jedan sat više posvete slobodnim aktivnostima nego tokom nedelje, dok muškarci odvoje i sat i po više vremena.

Muškarci na plaćenim poslovima rade oko četiri sata, i to je duplo više od žena. Kad je posredi neplaćeni posao, u ostalim naseljima i žene i muškarci rade više od stanovnika gradskih naselja.

Ako posmatramo slobodno vreme u gradskim naseljima i žene i muškarci imaju više slobodnog vremena od stanovnika ostalih naselja. Žene duplo više vremena od muškaraca provode u obavljanju neplaćenih poslova u domaćinstvu i brizi o drugima.

Žene u braku i sa detetom uzrasta do sedam godina, u neplaćenim poslovima provode skoro celu radnu smenu. Najveća razlika u obavljanju neplaćenih poslova prema polu je kod stanovništva starosti 55 i više godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis