Biznis vesti

Kisić: Stopa fertiliteta se odražava i na tržište rada, zadovoljni smo stranom radnom snagom

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

23:30

Kisić: Stopa fertiliteta se odražava i na tržište rada, zadovoljni smo stranom radnom snagom
Kisić: Stopa fertiliteta se odražava i na tržište rada, zadovoljni smo stranom radnom snagom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da se o tržistu rada i demografskoj tranziciji mora diskutovati u istom okviru i ocenila da se stopa fertiliteta odražava na demografsku sliku, a sa makroekonomskim efektima i na tržište rada.

Ministarka je na panelu ''Budućost bez radnika'' izrazila zadovoljstvo stranom radnom snagom.

"Zadovoljni smo što su se svi radnici iz inostranstva pokazali kao izuzetno dobri, što su se integrisali", rekla je Kisić na panelu na kojem je govorila i o ulozi žena koja se, kako je navela, poslednjih decenija izuzetno promenila.

Dodala je da je danas nezaposlenost žena u Srbiji mnogo manja. 

"To što je stopa fertiliteta smanjena jednim delom je posledica i što su žene sve školovanije.

Poslednjih godina, ako gledate strukturu po polu onih koji diplomiraju, dve trećina su žene", rekla je ona i dodala da bi podstakla poslodavce da ženama daju istaknute pozicije.

''Jasno je da ne želimo da se odreknemo naše uloge kao majke, i da želimo da se rađa što više dece. Ali to pomeranje udesno starosne kategorije rađanja dovelo je do toga da je manja stopa fertiliteta", rekla je ona.

Izjavila je i da bi volela da u demografskoj tranziciji prestanemo da se služmo narativom koji je katastrofičan i povremeno anksiozan.

"Uzrasna struktura u našoj zemlji je 90-ih godina bila takva da je stanovništvo starije od 65 godina bilo zastupljeno manje od 10 odsto. Danas je svaki četvrti stanovnik naše zemlje stariji od 65 godina", navela je ministarka.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis