Biznis vesti

Đedović: Predstavićemo naš plan energetske tranzicije na samitu u Briselu, nuklearna energija sve značajnija tema

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

22:22

Đedović: Predstavićemo naš plan energetske tranzicije na samitu u Briselu, nuklearna energija sve značajnija tema
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je danas da je prvi samit o nuklearnoj energiji u Briselu važan samim tim što to nije fosilno gorivo i utiče na dekrbonizaciju, a da je delegacija Srbije tamo da sve to čuje i sagleda, kao i da predstavi svoje prioritete, ciljeve i izazove na putu energetske tranzicije.

Samit, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, biće održan sutra u Briselu, a učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Jasno je da je reč o značajnom samitu, samim tim što je prvi, što se održava ovde u Briselu i što je privukao ogroman broj šefova država, i sa istoka i sa zapada, a sve to i govori u prilog tome da nuklearna energija, kao tema uopšte, dobija na značaju u raznim zemljama sveta i onim koji već koriste nuklearnu energiju i onim koji je ne koriste ili koji možda razmišljaju", navela je ministarka za Tanjug.

Ona podseća da je bilo mnogo debata u prošlosti u Evropi o tome koliko je nuklearna energija zaista zelena.

"Samim tim što nije fosilno gorivo i emituje manje CO2, to je značajno za proces dekarbonizacije kojima mnoge zemlje teže, pa mislim da treba sagledati šta će se o tome pričati", ističe Đedović Handanović.

"Razmatramo i nuklearnu energiju"

Ona napominje da mnoge zemlje rade na novim, naprednim, manje rizičnim i jeftinijim tehnologijama poput Amerike, Britanije, Francuske, koje prednjače u razvoju tih novih tehnologija.

"U kontaktu smo sa svim tim predstavnicima razvoja i u našim strateškim dokumentima smo razmatrali i opcije nuklearne energije kao izvora bazne energije, iako će gas će još neko vreme sigurno biti prelazno gorivo, ali to je ipak fosilno gorivo", kaže ministarka.

Prema njenim rečima, mnoge finansijski institucije već sada ne žele da finansiraju gasna postrojenja i nove gasovode.

"Mi ćemo nastaviti da se oslanjamo na gas, ali u postepenom izlasku, koji će trajati određeno vreme, jer to traži velika sredstva, kao i kada je ugalj u pitanju", navodi ministarka.

pixabay

 

Ona ističe da bi bilo više obnovljivih izvora energije u Srbiji, to iziskuje i vreme i finansijska sredstva.

"Kako da u perspektivi do 2050. godine obezbedimo dovoljne izvore bazne energije, to je ono što sve zemlje zanima, naravno i Srbiju, a mi smo tu smo da čujemo sve predloge i da aktivno učestvujemo u dijalozima i da vidimo kojim pravcem u narednim decenijama ćemo se i mi kretati", napominje Đedović Handanović.

"Srbija ima dve opcije"

Prema njenim rečima, Srbija ima dve opcije: gradnja nuklearke ili suvlasništvo sa nuklearkom u Mađarskoj.

"Imamo mnogo suseda koji već imaju nuklearni program, a ono što je za nas bitno je svakako da osluškujemo šta se dešava u različitim zemljama, koje su opcije najbolje, koliko one koštaju, koliko treba vremena za njih i da jednostavno budemo spremni ukoliko za to bude potreba i kada dođe vreme i sa obrazovnim kadrom, jer to je prvi uslov i preduslov, ali i sa svim onim strateškim preduslovima i neophodnom razvoju i dokumentacijom, kao i sa svim onim što prati razvoj bilo kakvog projekta, pa i potencijalnog nuklearnog programa", naglasila je ministarka.

Poručila je da je bitno sagledati sve, i koristi i troškove, i videti koje su to najbolje opcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis