Biznis vesti

Kakao dostiže rekordne cene: Da li nas čeka i "eksplozija cena" omiljenog slatkiša?

Komentari

Autor: Euronews

28/03/2024

-

15:51

Kakao dostiže rekordne cene: Da li nas čeka i "eksplozija cena" omiljenog slatkiša?
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kakao je u utorak dostigao najviši cenovni nivo u istoriji, tako što je premašio 10.000 dolara (9.234,3 evra) po toni, pre nego što su se u sredu ujutro cene vratile na takođe visokih 9.622 dolara po toni, posle razočaravajuće žetve u ključnim zemljama koje proizvode kakao kao što su Gana i Obala Slonovače. Kamerun, još jedna nacija koja proizvodi kakao, takođe se suočava sa sličnim problemima.

U protekloj godini cene su skočile za oko 231 odsto, piše Euronews.

Kakao se generalno koristi u brojnim čokoladnim proizvodima i konditorskim proizvodima, a nusproizvodi, kao što su kakao zrna, kakao puter, ljuske kakao mahuna i pulpa se koriste za bezalkoholna pića, alkohol, sirće, kozmetiku, zdravstvene dodatke, parfeme i još mnogo toga.

Međutim, zbog toga što je čokolada daleko najčešći kakao proizvod, rastuće cene dovele su do ozbiljne zabrinutosti oko viših cena čokolade, kao i nestašice omiljenog slatkiša.

Zašto cene rastu?

Cene su rapidno rasle poslednjih nekoliko meseci zbog lošije žetve nego što se očekivalo u zemljama zapadne Afrike kao što su Gana i Obala Slonovače, čime se smanjuju zalihe kakaoa širom sveta.

Ovo se dešava uglavnom zbog vremenske pojave El Ninjo, koja je izazvala neuobičajeno obilne padavine u decembru prošle godine, što je rezultiralo bolešću crne mahune koja je u velikoj meri oštetila useve. Kombinacija klimatskih promena i nastavka El Ninja takođe je dovela do ekstremnih vrućina u narednim mesecima, dodatno utičući na žetvu.

AP/Lynne Sladky

 

El Ninjo posebno utiče na kakao i druge useve pogoršavajući suve, prašnjave vetrove iz pustinje Sahare, koji utiču na pristup useva sunčevoj svetlosti. Pošto je kakao usev posebno osetljiv na sušu, ovo oštrije, suvo vreme je drastično oslabilo žetvu.

Starenje stabala takođe je doprinelo nižim žetvama, jer su podložnija bolestima. To takođe znači da su plantaže skuplje za održavanje, jer je određeni broj farmera odlučio da napusti stara stabla i svoje farme radi zelenijih pašnjaka.

Ilegalno rudarenje u zapadnoafričkim regionima je takođe drastično poraslo, zbog bogatih nalazišta metala i minerala kao što su zlato, uranijum, ruda gvožđa i dijamanti, između ostalog. Ovo je dovelo do masovnog gubitka obradivog zemljišta, zbog krčenja šuma, kao i smanjenja kvaliteta vodenih tokova.

Čini se da rastuće cene kakaoa ne donose dobit za uzgajivače, koji se i dalje u velikoj meri bore sa povećanim troškovima proizvodnje i smanjenim prinosima. Kao takvi, nekoliko farmera je takođe odlučilo da proda svoje plantaže i zemljište rudarskim kompanijama.

Šta to znači za proizvođače čokolade?

Nekoliko plantaža u Gani i Obali Slonovače navodno je smanjilo ili obustavilo aktivnosti prerade zbog toga što su zrna postala preskupa za nabavku.

Štaviše, regulator za kakao u Obali Slonovače je takođe otkrio da očekuje da će srednji rod u zemlji, počevši od aprila, pasti za približno 33 odsto na oko 400.000 metričkih tona. Ako je tako, ovo bi bio popriličan korak nazad u odnosu na prošlogodišnjih 600.000 metričkih tona.

Slično tome, Gana je takođe objavila da se sada očekuje da će njena prognoza proizvodnje biti oko 650.000 tona, što je dosta manje od 850.000 tona za ovu godinu.

Proizvođač čokolade Hershey's je već upozorio da će to što kakao ima rekordno visoke cene verovatno uticati na smanjen rast zarade ove godine.

Glavni izvršni direktor Hersheya Mišel Bak rekla je u razgovoru sa analitičarem BBC-ja:

"Ne možemo da razgovaramo o budućim cenama, ali s obzirom na to gde su cene kakaoa, koristićemo svaki mogući dostupan alat, uključujući i cene, kao način za upravljanje poslom".

Mondolez, vlasnik kompanija Cadbury, Oreo i Toblerone, takođe je povećao cene čokolade do 15 odsto u 2023. godini, i nagovestio je da će verovatno nastaviti da to čini kako bi ostvario svoje prognoze prihoda za ovu godinu. Kompanija je takođe istakla rast cena šećera kao jedan od ključnih izazova za narednu godinu, zajedno sa cenama kakaoa.

Glavni finansijski direktor kompanije, Luka Zaramela, rekao je: 

"Cene su očigledno ključna komponenta ovog plana. Prihod će biti nešto manji nego 2023. godine, ali je veći od prosečne godine", prenosi AP.

Ni Uskrs ne donosi spas

Predstojeća očekivana prodaja čokolade tokom uskršnjih praznika će verovatno barem kratkoročno ublažiti zabrinutost proizvođača čokolade, jer je nekoliko proizvođača već podiglo cene uskršnjih jaja i zečeva.

Potrošačka udruženja i istraživačka kompanija What? otkrili su da su brendovi kao što su Toblerone i Lindt već podigli cene svojih popularnih čokoladnih zečića i jaja za oko 50 odsto, u poređenju sa 2023. Veličine nekoliko slatkih poslastica su takođe smanjene, jer proizvođači nastavljaju da pronalaze načine da smanje troškove.

Nekoliko proizvođača, kao što je Hersheys, takođe podstiču prodaju proizvoda bez kakaoa, kao što su njihovi kolačići i krem, kao i gumeni medvedići i drugi slatkiši, kako bi nadoknadili više cene čokolade.

Međutim, ove godine bi potrošači takođe mogli da budu malo oprezniji kada je reč o rashodima i potrošnji koja nije neophodna, zbog krize troškova života. Ovo bi potencijalno moglo da ograniči uskršnju prodaju, jer potrošači pažljivije kupuju i traže bolje cene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis