Biznis vesti

Kakao dostiže rekordne cene zbog suše u zapadnoj Africi, očekuje se i poskupljenje čokolade

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

10:14

Kakao dostiže rekordne cene zbog suše u zapadnoj Africi, očekuje se i poskupljenje čokolade
AP/Lynne Sladky - Copyright AP/Lynne Sladky

veličina teksta

Aa Aa

Kakao je na svetskom nivou oborio rekord kada je reč o ceni sa 5.874 dolara po toni, što je posledica suše na plantažama u zapadnoj Africi. Ova cena, zabeležena na tržištu u Njujorku, gotovo je dvostruko veća nego početkom prošle godine, prenosi BBC.

Kakao je poskupeo zbog loše žetve izazvane sušom, pre svega u zemljama koje su dva najveća svetska proizvođača - Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis ističe da je suša u zapadnoj Africi zapravo posledica klimatskog fenomena El Ninjo.

"Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava useve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena", rekao je analitičar Džek Skovil. Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cenu za potrošače, ukazuje BBC.

Proizvođač čokolade ''Herši'' u četrvrtak je objavio da su njegovi prihodi u četvrtom kvartalu prošle godine smanjeni 6,6 odsto, pošto su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača "Which?" saopštilo je da su cene pojedinih prazničnih čokoladnih bonbonjera povećane za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis