Fokus

Gana povećala otkupnu cenu kakaa od domaćih farmera za više od 63 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

20:02

Gana povećala otkupnu cenu kakaa od domaćih farmera za više od 63 odsto
AP/Ariana Cubillos - Copyright AP/Ariana Cubillos

veličina teksta

Aa Aa

Gana je danas podigla zagarantovanu cenu otkupa kakaa za farmere u toj zemlji za više od 63 odsto u nastojanju da poveća njihove prihode i spreči krijumčarenje te robe u susedne zemlje gde se kakao prodaje po višim cenama.

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado je rekao da će država od farmera otkupljivati kakao po ceni od oko 1.714 evra po toni za sezonu 2023/2024, koja počinje u septembru, što je najviša cena otkupa koja se plaća poljoprivrednicima šriom zapadne Afrike u poslednjih 50 godina, prenosi Rojters.

''Sa predviđenim stabilnim cenama, vlada će nastaviti da nagrađuje poljoprivrednike dobrim cenama u godinama koje su pred nama'', rekao je Akufo-Ado.

Porast cene otkupa dolazi pošto su fjučersi za kakao dostigli rekordno visok nivo za poslednjih 46 godina poslednjih nedelja.

Oslabljena valuta u Gani ''cedi'' uticala je na sniženje cena kakaa sa farmi u Gani tokom prethodne sezone, za razliku od susedne Obale Slonovače, gde su cene porasle, između ostalog, i zbog toga što farmeri iz Gane krijumčare svoja zrna kakaa i tamo ih prodaju po višim cenama.

''Razlika u ceni je smanjena i više neće biti isplativo prodavati kakao Obali Slonovače i Togou'', ocenila je predstavnica organizacije zastupnice Platforme Gane za izvoz kakaa, Letisija Adu Jenki.

Kamerun, četvrti svetski proizvođač kakaa, u četvrtak je podigao cenu otkupa sa domaćih farmi za 25 odsto na oko 2,29 evra po kilogramu za sezonu 2023/2024.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet