Fokus

U Gani potvrđena dva slučaja virusa Marburga, sličnog eboli

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2022

-

23:22

U Gani potvrđena dva slučaja virusa Marburga, sličnog eboli
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Gani su zvanično zabeležena dva slučaja virusa Marburga, visokozarazne bolesti slične eboli, saopštila je danas zdravstvena služba te zemlje.

Saopštenje je usledilo nakon što su dve osobe, koje su preminule, ranije ovog meseca testirane pozitivno virus Marburg. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dve zaražene osobe iz južne Gane imale su simptome poput dijareje, mučnine, groznice i povraćanja.

Pozitivan rezultat testova, koji su urađeni u Gani, dobijen je 10. jula, ali je labaratorija u Senegalu morala da potvrdi rezultate, dodaju iz SZO.

"Dodatni testovi u institutu Paster u Dakaru, Senegal, potvrdili su rezultate", navodi se u saopštenju zdravstvene službe Gane.

U saopštenju se napominje da zdravstvena služba Gane radi na smanjenju bilo kakvog rizika od širenja virusa, što uključuje izolovanje svih identifikovanih kontakata, "od kojih niko do sada nije razvio nikakve simptome", prenosi Rojters.

Prvi slučaj virusa Marburga u zapadnoj Africi otkriven je prošle godine u Gvineji. Kasnije nije identifikovan nijedan novi slučaj. Od 1967. bilo je desetak velikih epidemija Marburga, uglavnom u južnoj i istočnoj Africi.

Stope smrtnosti su varirale od 24 odsto do 88 odsto, u zavisnosti od soja virusa i načina borbe sa virusom, navodi SZO. Virus Marburg na ljude prenose veliki ljiljci, vrsta slepih miševa, a među ljudima se širi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih ili preko inficiranih površina i materijala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet