Biznis vesti

Sajam zapošljavanja u Boru: Najveće interesovanje za rad u rudarskim kompanijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2024

-

18:00

Sajam zapošljavanja u Boru: Najveće interesovanje za rad u rudarskim kompanijama
Sajam zapošljavanja u Boru: Najveće interesovanje za rad u rudarskim kompanijama - Copyright Slavica Tomić

veličina teksta

Aa Aa

Na Sajmu zapošljavanja, koji je danas održan u Boru, najveće interesovanje bilo je za rad u rudarskim kompanijama,a za devet ponuđenih otvorenih radnih pozicija za samo dva sata, koliko je trajao sajam, na štandu kompanije Srbija Ziđin Majning konkurisalo je više od 300 nezaposlenih.

Menadžer Službe za ljudske resurse u kompaniji Srbija Ziđin Majning Predrag Filipović, kazao je da ta kompanija već godinama učestvuje na Sajmu zapošljavanja u Boru, jer smatra da je to idealna prilika da dopre do velikog broja zainteresovanih Borana i prikupi veliki broj radnih biografija i prijava zainteresovanih.

"Tokom prethodnih godina smo uspevali da zaposlimo ljude sa stručnim kvalifikacijama i kompetencijama upravo preko ovog sajma, tako da smo izuzetno zadovoljni i zahvalni filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) na dosadašnjoj uspešnoj saradnji", rekao je on.

Filipović je istakao da je delatnost kompanije Srbija Ziđin Majning takva da se kadrovske potrebe nisu posebno menjale u odnosu na prethodne godine i da je potražnja primarno usmerena ka obrazovnim profilima različitih tehničkih struka.

"Tražimo rudarske inženjere i tehničare, ali i inženjere i tehničare zaštite na radu, električare, bravare i varioce. Ono što je specifično je da ove kalendarske godine imamo raspisan konkurs i za inženjere geodezije. U planu nam je da do kraja ove tekuće godine, zaposlimo oko stotinu lica, a verujemo da će u narednom periodu taj broj biti višestruko premašen i da ćemo na taj način dati veliki doprinos smanjenju nezaposlenosti u Boru i okolini",  rekao je on.

Slavica Tomić

 

Prema Filipovićevim rečima, prednosti rada u Srbija Ziđin Majningu su brojne, a među njima su rad u profesionalnom i stimulativnom okruženju, obuke i mentorstvo za novozaposlene, mogućnost usavršavanja i napredovanja, kao i razni vidovi nagrada, ali i redovna zarada iznad republičkog proseka.

On je naglasio i da je ova kompanija usmerena na stvaranje kvalitetnijih i boljih uslova rada i prva je u Srbiji uvela novi standard SA8000 upravo u cilju kreiranja boljih radnih uslova i zaštite prava radnika.

Kako se navodi u saopštenju, na 19. sajmu zapošljavanja u Boru u organizaciji NSZ tog grada predstavilo se 26 poslodavaca koji su ponudili više od 450 radnih mesta.

Slavica Tomić

 

Zamenik gradonačelnik Bora Milivoje Janošević, rekao je otvarajući Sajam zapošljavanja da je aktivnim merama broj nezaposlenih u gradu bakra danas daleko manji nego ranije.

"Bor je 2013. imao 6.700, a 2023. godine 2.300 nezaposlenih lica na evidenciji borske filijale NSZ. Grad je ove godine izdvojio 59 miliona dinara za programe zapošljavanja, ali je doprinos privatnog sektora u smanjenju nezaposlenosti takođe veliki", kazao je on i izrazio nadu da će broj nezaposlenih narednih godina biti sve manji.
 

Komentari (0)

Biznis