Biznis vesti

Za mere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini 7,75 milijardi dinara

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

12:30

Za mere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini 7,75 milijardi dinara
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je za mere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini izdvojeno 7,75 milijardi dinara.

Ministar Selaković i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović potpisali su u Vladi Srbije Sporazum o učinku za 2024. godinu.

Ministar je dodao da je Sporazumom predviđeno da Republika Srbija iz budžeta finansira različite mere aktivne politike zapošljavanja, na korist mnogih građana koji su nezaposleni, ali i naše privrede.

"Ove godine naša država obezbedila je sedam milijardi dinara sredstava koja će biti utrošena na ovakav način. Pored toga, mi smo za profesionalnu rehabilitaciju i stimulisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom opredelili 550 miliona dinara i prvi put ove godine krećemo u sprovođenje pilot projekta 'Garancije za mlade', koji će sprovoditi filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu", istakao je Selaković.

Kako je naveo, u tu svrhu država je obezbedila dodatnih 200 miliona dinara kako bi se obavile pripreme da se u naredne tri godine uđe u potpuno sprovođenje "Garancije za mlade" i primenu tog projekta u Srbiji.

"Dobra vest je da smo mi, zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja u prethodnoj godini, uspeli da omogućimo zapošljavanje 17.865 naših građana, a da je preko 10.700 njih pripadalo ženskom polu. Dakle, žene su bile apsolutno primarne u zapošljavanju prošle godine kroz mere aktivne politike zapošljavanja", naveo je Selaković.

profimedia

 

Ministar je rekao da je "ovo Srbija koja ne staje, koja neće da stane, ne sme da stane i koja ubrzano nastavlja sa svojom politikom rada, zapošljavanja i stvaranja".

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je, potpisivanjem Sporazuma, Služba preuzela jasne zadatke, zajednički definisane sa ministarstvom, da se dodatno smanji broj nezaposlenih lica i stopa nezaposlenosti, podigne kvalitet zapošljavanja i ubrza privredni rast.

"Kada se raspišu javni pozivi širom Srbije, mi ćemo krenuti u intenzivne kampanje kako bismo informisali sve poslodavce i nezaposlena lica koje benefite i subvencije mogu da koriste. Imaćemo jedan širok set programa i mera aktivne politike zapošljavanja koji su, pre svega, namenjeni teže zapošljivim kategorijama", istakao je Martinović.

Prema njegovim rečima, gotovo sva sredstva, sa manjim izuzecima, namenjena su privatnom sektoru.

"Odgovorna politika zapošljavanja"

Selaković je podsetio da država beleži stalni rast broja zaposlenih i konstantno smanjenje nezaposlenosti.

"Kada smo u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležili nezaposlenost manju nego u istom periodu prethodne godine, a koja je bila na nivou 9, 1 odsto, a rekordno visoku zaposlenost od čitavih 50, 5 odsto. U vreme kada smo imali povećanje broja zaposlenih, registrovano zaposlenih za 2,2 odsto i kada je broj nezaposlenih smanjen za preko 39.300 ljudi, pravo je zadovoljstvo baviti se ovakvim poslom", rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da je takav rezultat postignut zahvaljujući ozbiljnoj, odgovornoj, ekonomskoj i politici zapošljavanja, koju je započela još Vlada predsednika Aleksandra Vučića 2014. godine sprovođenjem ozbiljnih fiskalnih reformi.

Selaković je rekao da je Srbija uspela da ozbiljno smanji nezaposlenost, sa tadašnjih 25,9 odsto, na sadašnjih devet odsto.

 

Komentari (0)

Biznis