Biznis vesti

Grad u kojem je parking mesto skuplje od stana: Garaža od 25 kvadrata košta 85.000€ i puno je onih koji bi je kupili

Komentari

Autor: Voria.gr

18/05/2024

-

12:46

Grad u kojem je parking mesto skuplje od stana: Garaža od 25 kvadrata košta 85.000€ i puno je onih koji bi je kupili
Grad u kojem je parking mesto skuplje od stana: Garaža od 25 kvadrata košta 85.000€ i puno je onih koji bi je kupili - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dvadeset pet kvadratnih metara u srcu Soluna prodaje se za čak 85.000 evra. Zvuči kao šala jer bi cenu kvadrata od 3.035 evra mogao da opravda samo stambeni objekat u novoizgrađenom kompleksu u dobrom delu grada. Međutim, ono što se prodaje za taj novac su zapravo dva parking mesta u kvartu Ladadika.

Kako piše Voria.gr, razlog neverovatno visokih cena je u taj što centar Soluna raspolaže sa minimalnim brojem parking mesta, dok je ujedno plaćanje parkinga na dnevnom nivou neisplativo, što počinje da opravdava visoku cenu garaža.

Drugo opravdanje leži u tome da je mali i broj garaža koje se prodaju, što znači da vlasnici imaju mogućnost da ih procenjuju kako žele, što je često više od cene kvadrata stana.

Fenomen visokih cena parking mesta u Solunu najbolje oslikava i slučaj podzemnog zatvorenog parkinga od 10 kvadrata u oblasti Karaburnaki, koji se prodaje za 3.500 evra po kvadratu, odnosno 35.000 evra. Ali, čak ni za toliki novac nemate sve mogućnosti jer, kako se navodi u oglasu, "parking mesto je široko 2,5 metra i odgovara svim automobilima, osim terencima, zbog visine ulaza u garažu".

Premda su gore navedeni slučajevi skupi "kao zlato", čak i kada je cena niža od navedene, kako pokazuju stranice za pretragu nekretnina, gotovo da ne postoji način da ona padne ispod 1.700 evra, dok je prosečan iznos oko 2.500 evra po kvadratu.

profimedia

 

Činjenica da je broj parking mesta koja se prodaju konstantno ograničen, znači da onaj ko želi da njegov automobil bude na bezbednom, bez pogovora mora da plati traženi iznos.

U Solunu se takođe beleži još jedan fenomen - strah od gubitka parking mesta. Na otvorenom parkingu koji je izgradila opština, vlasnici automobila danima ostavljaju svoja vozila i koriste gradski prevoz, samo kako ne bi izgubili mesto koje su tako dugo tražili.

Kako problem nedostatka parkinga iz dana u dan postaje sve intenzivniji, nije malo ni onih koji razmišljaju o profitu i pretvaraju stare i nekorišćene lokale, koji se nalaze u przemljima ili podrumima zgrada, u mini-garaže kako bi imali dodatni prihod bilo od prodaje ili zakupa.

Rast cena će se nastaviti

S obzirom na nedostatak parking mesta, agenti za nekretnine procenjuju da će potražnja za kupovinom garaža i dalje postojati, a prodajne cene vrtoglavo rasti.

To, kako kažu, potkrepljuju sledeći razlozi:

- Cene nekretnina, a posebno zemljišta su u stalnom porastu, tako da ni cene parking mesta/garaža ne mogu da stagniraju.

- Pored toga, višegodišnji pad građevinske aktivnosti doveo je do smanjenja ponude garaža, što je rezultiralo rastom cena uporedo sa tražnjom.

 

Komentari (0)

Biznis