Biznis vesti

Na Sajmu tehnike potpisan Memorandum o razumevanju Kine i Srbije o saradnji u nauci

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2024

-

15:14

Na Sajmu tehnike potpisan Memorandum o razumevanju Kine i Srbije o saradnji u nauci
Na Sajmu tehnike potpisan Memorandum o razumevanju Kine i Srbije o saradnji u nauci - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća potpisan je danas Memorandum o razumevanju između Odbora za nauku i tehnologiju Uprave grada Pekinga, Administrativni odbor naučnog parka Zhongguancun, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Zhongguancun Development Group Co. Ltd. i BIO4 d.o.o. Beograd.

Sporazum su, u ime srpske strane, potpisale ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktorka BIO4 Smiljana Krivokuća.

Nakon toga zajedno sa kineskim partnerima obišli su štandove na sajmu.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić svečano je danas otvorila 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu, koji se pod sloganom "Inspirišemo razvoj" održava od 21. do 24. maja.

Brnabićeva je rekla da je Srbija lider u regionu u oblasti inovacija, digitalizacije, IT, veštačke inteligencije, a da je jedan od dokaza za to i to što ove i sledeće godine predsedava globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.

Kako je rekla, Srbija danas u oblasti IT usluga ostvaruje neverovatne rezultate.

"Naš godišnji izvoz usluga prošle godine iznosio je blizu 3,5 milijardi evra što je po prvi put bilo iznad Bugarske, koja je članica EU. Mi danas mesečno izvozimo usluga koliko smo 2012. godine izvozili tokom čitave jedne godine", navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da je Vlada obezbedila uslove i naučnu infrastrukturu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis