Društvo

Tri memoranduma sa Kinom u oblasti nauke, Begović: Dva se odnose na istraživanje svemira, šansa za naše istraživače

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

17/05/2024

-

10:45

Tri memoranduma sa Kinom u oblasti nauke, Begović: Dva se odnose na istraživanje svemira, šansa za naše istraživače
Tri memoranduma sa Kinom u oblasti nauke, Begović: Dva se odnose na istraživanje svemira, šansa za naše istraživače - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od Kine koja mnogo ulaže u razvoj nauke, zbog čega se i tehnologija u toj zemlji brzo razvija, može se puno naučiti, pa Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja ima strateške projekte koje otvara za naše naučnike, da se povežu sa odgovarajućim institutima i fakultetima u Kini i da zajedno rade na projektima od biotehnologije do veštačke inteligencije, izjavila je danas resorna ministarka Jelena Begović.

Govoreći o memorandumima potpisanim sa Kinom, ona je za RTS rekla da je reč o tri memoranduma, od kojih su prva dva vezana za kinesku agenciju za istraživanje svemira i naše uključivanje u to kako svemir iskoristiti u mirnodopske svrhe za istraživanje, za razvoj tehnologije i za razvoj inovacija. 

"Jedan od ovih memoranduma podrazumeva i izgradnju lunarne stanice na kojoj kineski partneri već rade i ovo je šansa da možda jednoga dana i naši istraživači mogu da rade u jednom potpuno drugačijem okruženju, na Mesecu ili u orbiti Meseca i da svoje eksperimente postavljaju u ekstremnim uslovima sa smanjenom gravitacijom", istakla je ona.

Treći memorandum se, prema njenim rečima, odnosi na iskorenjivanje siromaštva i podrazumeva da se zajedno sa kineskim partnerima razvijaju pre svega modeli primene novih tehnologija u poljoprivredi kako bi se smanjilo siromaštva na globalnom nivou, što je vezano za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacij,a ali i za kineski Put svile.

Tanjug/Vladimir Šporčić

Jelena Begović

Kada je reč o najavi saopštenoj prilikom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji da će 300 naših studenata imati šansu da studira u Kini, a 50 naših naučnika da borave na tamošnjim institutima i fakultetima, rekla je da se još čekaju detalji od kineskih partnera i ocenila da je to odlična šansa za povezivanje, nadogradnju znanja i proširivanje istraživačkih aktivnosti naših istraživača. 

Odgovarajući na pitanje šta će nam to doneti, ministarka je navela da se u Kini mnogo radi na novim tehnologijama u medicini, biomedicini, biotehnologijama, veštačkoj inteligenciji, obradi velikih podataka.

"Kina počinje da prednjači u svetu u mnogim od tih oblasti i smatram da bi uvek trebalo učiti od najboljih. Naše ljude koji odu u Kinu da uče, bi kasnije trebalo da vratimo u Srbiju, damo im infrastrukturu da mogu dalje da rade ovde i donesu nova znanja", rekla je Begović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija