Društvo

Begović u UN: Sve se svodi na viziju i strast, žene lideri se ističu u stvaranju međunarodnih partnerstava

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

11:17

Begović u UN: Sve se svodi na viziju i strast, žene lideri se ističu u stvaranju međunarodnih partnerstava
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović održala je uvodno obraćanje u okviru 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i poručila da se žene lideri ističu u stvaranju i jačanju međunarodnih partnerstava, koja se protežu izvan geopolitičkih granica. 

Ministarka na panelu "Žene u nauci u usponu: liderstvo u biznisu i ekonomiji" povodom 9. Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, u uvodnom delu ove GS UN govorila o vodećoj ulozi žena u nauci i istakla da u "samom srcu diplomatskih odnosa leži transformaciona moć saradnje".

"Žene lideri se ističu u stvaranju i jačanju međunarodnih partnerstava, koja se protežu izvan geopolitičkih granica kako bi podstakle veze koje doprinose globalnom napretku. Jedan od najznačajnijih efekata vodeće uloge  žena u nauci je inspiracija i motivacija koje pružaju budućim generacijama", rekla je Begovićeva.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Begović se u obraćanju osvrnula na svoj lični razvojni put tokom koga je, kako je rekla, posle 24-godišnje karijere u nauci prešla u oblast politike i međunarodnih odnosa. 

"Iako na prvi pogled izgledaju nespojive, shvatila sam da se sve svodi na viziju i strast", rekla je ministarka. 

Razmišljajući o sopstvenim iskustvima, istakla je da su postojali izazovi sa kojima se u svojoj karijeri suočavala kao žena. 

"Priznajem da su postojali izazovi sa kojima sam se suočavala kao žena u svojoj karijeri, međutim, nikada ih nisam smatrala nepremostivim preprekama. Odrasla u porodici gde su žene generacijama išle za svojim karijerama, i u društvu gde je rodna ravnopravnost bila izraženija, krenula sam hrabro napred sa odlučnošću i otpornošću. Pratila sam svoju strast za istraživanjem, od snova da budem arheolog do postizanja statusa molekularnog biologa, i nakon 15 godina istraživanja u laboratoriji, na kraju sam vodila jedan prestižni institut u mojoj zemlji", rekla je Begovićeva. 

Pozdravno obraćanje na panelu imao je princ Adnan El Hašemajt, a zatim su usledila uvodna obraćanja ministarke Begović i stalnog predstavnika Demokratske Republike Kongo pri Ujedinjenim nacijama Zenona Mukongoa Ngeja.

Hašemajt je istakao da veoma cene činjenicu da Srbija prati nauku i tehnologiju, kao i jednakost u obrazovanju i unapređenju žena i devojaka u nauci, a da je najvažniji izazov koji su uočili širom sveta primena ovih ideja i programa. 

Rekao je da mnogi programi o kojima raspravljaju u Ujedinjenim nacijama u kontekstu razvoja mladih devojaka u obrazovanju i nauci, zapravo se ni ne sprovode na način na koji bi doprineli razvoju devojaka u ovoj oblasti, i koji bi im pružili mogućnosti da one sebe sagledaju kao buduće liderke. 

"Drugi izazov je finansiranje. Nema finansijskog ulaganja. Jedan od glavnih problema je da finansiranje ovih programa nije na listi prioriteta učesnika u kreiranju politike niti vlada. Najvažnija stvar koju posmatram kao izazov jeste činjenica da je ženama potrebna stvarna sloboda da deluju i da obavljaju poslove u oblastima koje one vole, a ne u oblastima koje mi želimo da im dodelimo. Upravo je to ono što je najvažnije", rekao je Hašemajt.

Međunarodni dan žena i devojčica u nauci se obeležava 11. februara, a ustanovljen je 22. decembra 2015. godine na Generalnoj skupštini UN, sa ciljem podsticanja žena i devojčica na bavljenje naukom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija