Biznis vesti

Oli Ren: U junu pravo vreme da Evropska centralna banka smanji kamatne stope

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

17:36

Oli Ren: U junu pravo vreme da Evropska centralna banka smanji kamatne stope
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Član Upravnog saveta Evropske centralne banke (ECB) Oli Ren izjavio je danas da je jun pravo vreme da banka smanji kamatne stope.

Ren je u tekstu objavljenom na sajtu Centralne banke Finske, čiji je guverner, istakao da inflacija u evrozoni opada "na održiv način".

Inflacija u evrozoni je u aprilu ostala stabilna na 2,4 odsto i već sedmi mesec zaredom se drži ispod tri odsto, prenosi Si-En-Bi-Si.

"Zahvaljujući ovom dezinflatornom procesu, inflacija se približava našem cilju od dva odsto na održiv način i stoga je u junu sazrelo vreme da se ublaži stav monetarne politike i započne smanjenje stopa kamatnih stopa", rekao je Ren.

Poslovna aktivnost u evrozoni u maju je, prema prvoj preliminarnoj proceni, porasla iznad očekivanja i sada se nalazi na najvećem nivou za poslednjih godinu dana, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju agencije Markit ekonomiks.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u maju porastao je, kako je navedeno, sa aprilskih 51,7 poena na 52,3 poena i tako prevazišao predviđanja analitičara koji su očekivali skromniji rast na 52 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspaniziju, odnosno rast ekonomske aktivnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis