Biznis vesti

Đedović Handanović u Kolubari: Proizvodnja uglja veća za tri odsto, ne očekujem probleme u snabdevanju strujom na leto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2024

-

10:45

Đedović Handanović u Kolubari: Proizvodnja uglja veća za tri odsto, ne očekujem probleme u snabdevanju strujom na leto
Đedović Handanović u Kolubari: Proizvodnja uglja veća za tri odsto, ne očekujem probleme u snabdevanju strujom na leto - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je Rudarski basen "Kolubara", gde su u toku radovi na izgradnji rudarske opreme, koja će omogućiti veću i stabilniju proizvodnju otkrivke i uglja.

"Izgradnja dva bagera i pratećih sistema koja je u toku u 'Kolubari' jedan je od najvažnijih projekata u energetskom sektoru, a ukupne investicije u novu rudarsku opremu u EPS-u trenutno iznose više od 450 miliona evra. Ulaganja u rudarsku mehanizaciju treba da omoguće da otvaramo nove kopove, da dolazimo do novih količina uglja i boljeg kvaliteta ovog energenta. To je od vitalnog značaja za energetski sektor kako bismo imali i veću energetsku bezbednost i stabilnost proizvodnje uglja, a samim tim i naših termoelektrana", rekla je ministarka nakon obilaska montažnog pogona Kalenić gde je u toku izgradnja rudarske opreme i novih bagera.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, Đedović Handanović je dodala da se investicije odnose na nabavku nove i revitalizaciju postojeće rudarske opreme, otvaranje zamenskih proizvodnih kapaciteta, a sve sa ciljem obezbeđivanja neophodnih preduslova za nesmetanu eksploataciju uglja iz površinskih kopova.

"Stavljanje u rad novih sistema za eksploataciju otkrivke, obezbediće dodatnu proizvodnju u visini od 16 do 19 miliona kubika otkrivke na godišnjem nivou, čime se stvaraju uslovi da od 2026. godine započne eksploatacija uglja sa kopa Radljevo", rekla je ona.

Tanjug/Aleksandar Rašin

 

Đedović Handanović je navela da je ove godine proizvodnja uglja na nivou Kolubare veća za tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u proizvodnja otkrivke veća za 11 odsto na nivou Elektroprivrede Srbije.

"Stav Vlade Republike Srbije je da želimo da održimo i osnažimo naš rudarski sektor i da obezbeđujemo bolje uslove za radnike na kopovima, a od svih zaposlenih očekujemo trud i rad u podizanju stepena proizvodnje", dodala je ona.

Ministarka je ukazala da ne očekuje probleme sa snabdevanjem električnom energijom u letnjim mesecima, ali da je potrebno da se nadgledaju remonti u EPS-u.

"Deponije uglja su na nivou popunjenosti od 1,8 miliona tona, što uz dobre akumulacije vode treba da obezbedi sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednom periodu. Činjenica je da je i leti potrošnja energije sve veća, zbog hlađenja, a događa se da imamo i pikove koji su veći nego tokom zime, zbog ekstremnih temperatura i rada industrijskih postojenja. EPS mora da nastavi da prati odvijanje svih remonta da bi se minimizirali rizici u vezi sa proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom", rekla je ministarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis