Biznis vesti

Martinović na sastanku sa malinarima: Rod maline podbacio, realno da dođe do povećanja cene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2024

-

15:57

Martinović na sastanku sa malinarima: Rod maline podbacio, realno da dođe do povećanja cene
Tanjug/Branko Lukić - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović danas je, posle sastanka sa predstavnicima Udruženja proizvođača maline "Vilamet" kao i sa nekoliko većih otkupljivača tog voća, rekao da je realno da dođe do povećanja cene maline jer je rod ove godine podbacio, prema nekim pokazateljima, čak i za 50 odsto. 

Najavljujući da će u toku sledeće nedelje ponovo biti organizovan sastanak u Arilju, ministar je rekao da je prvobitni dogovor bio da početna cena bude 250 dinara za kilogram maline, a da je s obzirom na to da je ovogodišnji prinos prilično loš, ne samo u Srbiji već i u Poljskoj i Ukrajini, realno da u narednom periodu dođe do povećanja cene maline.

"Realno je da se očekuje da u narednim nedeljama, odnosno u narednim mesecima dođe do povećanja cene maline, tako da je to jedna od tema kojom ćemo se baviti verovatno sledeće nedelje ponovno ovde u opštini Arilje", rekao je Martinović. 

On je naveo da je rod maline u ovoj godini znatno podbacio, ali da je ona malina koja je preostala prilično kvalitetna. 

Euronews/Slavica Tuvić

 

"Razgovarali smo na temu da li postoji mogućnost da se poveća početna otkupna cena maline. Takvi indikatori ekonomski postoje", dodaje ministar. 

Koja bi mogla da bude cena?

Ministar je rekao da su u opticaju bile različite cene, navodeći 300, 350 i 400 dinara, ali da ne želi da u ovom trenutku izlazi sa nekim konkretnim ciframa.

On je, međutim, naveo da je realno, s obzirom da je rod maline podbacio, da je nema u dovoljnim količinama, odnosno u očekivanim količinama, da dođe do korigovanja cene na više.

"Koliko će to biti, to moramo da vidimo imajući u vidu i kretanja cene maline na evropskom tržištu, jer nismo mi jedini koji se bavimo proizvodnjom maline. Imamo veoma oštru konkurenciju iz Poljske, iz Ukrajine, iz Čilea, iz Maroka. Više od 95 odsto maline koja se ubere u Srbiji ide u izvoz, i mi se praktično nalazimo na jednoj evropskoj i na svetskoj areni kada je u pitanju prodaja maline. Zbog toga je jako nezahvalno u ovom trenutku govoriti o konkretnim ciframa", rekao je on.

Ministar dodaje da bi lično voleo da ta cena bude što veća, jer bi onda i proizvođači maline i veliki hladnjačari bili zadovoljniji.

Tanjug/Branko Lukić

 

"Napravili smo iskorak u tom smislu što ćemo ponovo da sednemo svi zajedno sledeće nedelje i ja se nadam da ćemo imati pozitivne informacije i kad su u pitanju proizvođači i kad su u pitanju otkupljivači maline", kaže Martinović. 

Goovoreći o sastanku, on je naveo da je pomak napravljen u tom smislu da ima više razumevanja i sa jedne i sa druge strane.

"Ja sam objasnio i danas hladnjačarima, dakle velikim hladnjačarima koji izvoze malinu u velikim količinama da za Vladu Srbije malinarstvo nije samo grana poljoprivrede. Dakle, malinarstvo je za nas i demografija i bezbednost i činjenica da se malina proizvodi u zapadnoj Srbiji da se naslanjamo na Bosnu i Hercegovinu, za nas je malinarstvo jedna strateška grana poljoprivrede. Za nas je malinarstvo nastojanje države da zadržimo mlade ljude na selu, da zadržimo mlade ljude u Arilju, u Ivanjici, u Požegi, da ne idu svi u Beograd, da nam se ne isprazni ovaj deo Srbije", kaže on.

Pokušao je, kaže, da ukaže proizvođačima maline da moraju da imaju malo razumevanja i malo empatije i da razumeju potrebu države da pomogne proizvođačima maline da nastave sa tom svojom proizvodnjom, da ostanu da žive u svojim sredinama.

"Ništa nismo uradili ako svi odu u Beograd i Arilje nam ostane pusto, Ivanjica nam ostane pusta, Požega, Lučani, dakle svi drugi delovi Srbije koji se bave malinarstvom", rekao je on.

Ministar je naveo da je definitivno potrebno što više ovakvih razgovora i da je potrebno da se povrati poverenje.

"Mislim da prethodnih godina razgovori ovakvog tipa čini mi se da nisu vođeni, možda se varam. Dakle, treba da budu potpuno otvoreni, da proizvođači moraju da razumeju da i otkupljivači maline imaju svoje troškove i oni plaćaju radnike, plaćaju struju, takmiče se na velikom evropskom i na svetskom tržištu, a sa druge strane ovi veliki moraju da razumeju ove male, dakle da je važno da im formiraju takvu cenu da oni mogu da se malinarstvom bave i naredne godine, da malinarstvo ne zamre u ovom delu Srbije, da se i njihova deca sutra bave malinarstvom", rekao je ministar.

On je naglasio da malina nije samo odnos ponude i potražnje, nije samo kupovina i prodaja nego da je malina za ovaj deo Srbije i politika i bezbednost i demografija i opšti ekonomski napredak tog dela zemlje koji je, kako je rekao, nažalost decenijama zbog politike bivšeg režima bio zanemaren.

Ministar je rekao da će se nastaviti dijalog na relaciji država, otkupljivači i hladnjačari jer, kako je nnapomenuo, "jedino dijalogom i razgovorom i zajedničkim pristupom ovom problemu možemo da ojačamo malinarstvo kao jednu granu poljoprivrede koja je za Zapadnu Srbiju od izuzetnog značaja". 

Martinović se već dva puta u maju sastao sa malinarima i hladnjačarima u nastojanju da se nađe rešenje. 

Na sastanku 31. maja sa malinarima i hladnjačarima je usagašeno da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, a razmer dobiti proizvođača i hladnjačara u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača.

Komentari (0)

Biznis