Biznis vesti

Gas u Srbiji neće poskupeti do kraja godine

Komentari

Autor: Euronews

25/08/2021

-

10:42

Gas u Srbiji neće poskupeti do kraja godine
Ilustracija - Copyright AP/Pavlo Palamarchuk

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni savetnik ministarke rudarstva i energetike, Petar Stanojević izjavio je za TV Prva da okolnosti koje su u svetu dovele do poskupljenja gasa neće uticati na promenu cene ovog energenta u Srbiji, jer postoji dugoročni ugovor sa Gaspromom.

On je istakao da je skok cena gasa na svetskom tržištu rezultat niskih temperatura tokom marta i aprila ove godine, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja u izgradnji Severnog toka.

"Zbog zime koja je trajala duže, evropska skladišta su bila prazna, a nesreća u Rusiji uticala je na smanjenje isporuke. Ukratko, količine gasa nisu bile dovoljne i cena je sa 220 skočila na 580 dolara za hiljadu kubika, ali se to neće odraziti na cenu energenta u Srbiji, jer postoji desetogodišnji ugovor sa Gaspromom koji važi do kraja ove godine. Inače, cena gasa zavisi od geopolitičke situacije, koja diktira kretanja na evropskom i svetskom tržištu", rekao je Stanojević.

On je naveo da će formiranje cene za sledeću godinu zavisiti od pregovora Srbijagasa sa Gaspromom, ali i da očekuje da tokom oktobra cene gasa na svetskom tržištu budu u padu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis