Biznis vesti

Produžava se konkurs: Određene opštine ne mogu da pronađu firme koje se bave zamenom stolarije, građani i dalje čekaju

Komentari

Autor: Zlatica Radović

05/08/2021

-

06:56

Produžava se konkurs: Određene opštine ne mogu da pronađu firme koje se bave zamenom stolarije, građani i dalje čekaju
Produžava se konkurs: Određene opštine ne mogu da pronađu firme koje se bave zamenom stolarije, građani i dalje čekaju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Realizaciju projekta zamene stolarije u pojedinim lokalnim samoupravama mogao bi da zakomplikuje nedostatak firmi koje se bave ovom delatnošću. Kako Euronews Srbija saznaje, na javne pozive u nekoliko opština nije se prijavilo dovoljno preduzeća koja se bave zamenom stolarije, postavljanjem fasade ili zamenom kotlova. Nije jasno da li su firme nezainteresovane ili neobaveštene. 

U opštinama kažu da su prošle nedelje dobili preporuku Ministarstva rudarstva i enegretike (MRE) da svi kojima ističu konkursi za još nedelju dana produže rok do kada se privredni subjekti mogu javiti.

Podršku resornog ministarstva za energetsku efikasnost dobilo je 67 opština i, prema javno dostupnim podacima na sajtu MRE, sve lokalne samouprave osim Grada Beograda su raspisale javne pozive za firme kojima će biti poveren posao. Na konkurs se, međutim, u pojedinim opštinama nije javilo dovoljno firmi.

"Raspisali smo konkurs za pet mera za energetsku efikasnost, a prijavila su se samo četiri preduzetnika. U saradnji sa Ministarstvom energetike odlučili smo da rok koji je bio 3. avgust, pomerimo do 10. avgusta. Osim zamene stolarije, imamo i program za toplotne pumpe i solarne kolektore", priča za Euronews Srbija Darko Vasić, zaposleni u opštinskoj upravi u Ljubovija.

Vasić napominje da u ovom mestu posluje svega nekoliko firmi koje se bave stolarijom i termoizolacijom, dok samo jedna prodaje kotlove. To, međutim, kako tvrdi, ne bi trebalo da bude problem, jer javni poziv nije teritorijalno ograničen, već se mogu javiti firme iz cele Srbije.

"Problem je što su ove firme uposlene mesecima unapred i verovatno im je sada teško da prihvate novi posao. Pretpostavka je i da im je do kraja godine kratak rok za realizaciju projekta, pa da smatraju da ne bi mogle da ispoštuju ugovorene obaveze", objašnjava Vasić.

U Majdanpeku se javila samo jedna firma

Na istim mukama su i u Majdanpeku. Ova opština je među lokalnim samoupravama koje su dobile najviše sredstava od resornog ministarstva, 10 miliona dinara, a još toliko su i sami izdvojili za subvencije građanima za projekte energetske efikasnosti.

"U prvom roku nam je stigla prijava samo jedne firme. Trebalo bi ipak da ih bude više, da bi građani imali izbor. Postupak je takav da bi trebalo da bude više ponuđača, da oni objave svoje cene, a da se onda građani odluče kod koga će kupiti stolariju i ko će je ugraditi", priča Mirjana Cakić Mladenović iz opštinske uprave u Majdanpeku.

Ona napominje i da će u ovoj lokalnoj samoupravi više od stotinu domaćinstava dobiti šansu za zamenu stolarije, pa ističe da taj posao u kratkom roku ni ne može uraditi jedna firma.

"Uključili smo i Regionalnu privrednu komoru u Zaječaru, pa se nadamo da će se tokom produženog roka prijaviti više preduzeća", kaže Mirjana Cakić Mladenović. 

Konkurs je produžen i u opštini Beočin, iako im se javilo nekoliko firmi. Oni kažu da su ispoštovali preporuku resornog ministarstva i da su zato firmama dali još nedelju dana da se prijave.

Euronews/Zlatica Radović

 

"Mi imamo sreće, kao i neke druge male opštine, koje se nalaze u blizini većih gradova, da nam se javljaju i firme iz okoline. Blizu nam je Novi Sad, a i u Futogu i Veterniku ima nekoliko preduzeća koja mogu da se angažuju na ovim poslovima. Po konkursu je dat prvi rok od 15 dana i to je sigurno bilo dovoljno za one koji su zainteresovani, jer uslovi za firme nisu bili komplikovani, niti je bilo potrebno da se prikupi neka obimna dokumentacija", navodi Jelena Pašćan, koja je u opštini Beočin zadužena za realizaciju ovog projekta.

Pašćan napominje i da je mogući razlog za slab odziv firmi to što će biti isplaćeni tek po završetku radova. Prorcedura je takva da građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

Šest papira potrebno za prijavu

Kašnjenje s izborom privrednih subjekata prolongiraće raspisivanje konkursa za građane. Bilo je najavljeno da će lokalne samouprave početi sa pozivima početkom avgusta, ali sada se može očekivati da će biti pomereni za najmanje nedelju dana.

Većina lokalnih samouprava već priprema oglase za prijavu građana za subvencije, a iako je najavljeno da će moći da konkurišu samo vlasnici legalno izgrađenih objekata, u lokalnim samoupravama kažu da je preporuka Ministarstva energetike da i objekti koji su u procesu ozakonjenja, mogu da konkurišu.

Prijavni formular će moći da dobiju u opštini ili da ga odštampaju sa internet stranica lokalnih samouprava ili Ministarstva energetike.

Od dokumentacije će biti potrebna kopija lične karte svih članova domaćinstva, kao i kopije rešenja o porezu i rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja. Građani će morati da dostave i kopiju poslednjeg računa za struju. Kada prikupe svu dokumentaciju, građani će moći da se odluče za jednu od firmi koje su dobile posao, a čija će imena biti objavljena na sajtu lokalne samouprave. Od izvođača radova će dobiti najvažniji papir – predračun ili fakturu o iznosu koji je potreban za energetsku sanaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis