Biznis vesti

Evro na najjačem nivou prema dolaru od početka avgusta

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2021

-

08:28

Evro na najjačem nivou prema dolaru od početka avgusta
Evro na najjačem nivou prema dolaru od početka avgusta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dolar se kreće danas oko višenedeljnog minimuma prema korpi valuta nakon što je predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel u petak nagovestio da će do povećanja kamatnih stopa doći kasnije nego što se očekivalo.

Trgovci na valutim berzama preusmeriili su pažnju sada na izveštaj o novootvorenim radnim mestima u SAD, koji treba da bude objavljen u petak, kako bi došli do bližih naznaka o tome kada bi FED mogao da počne sa smanjenjem programa kupovine obveznica.

Oluja Ida, koja je pogodila naftna polja u Meksičkom zalivu, podržala je cene sirove nafte i valute izložene kretanju cena "crnog zlata", poguravši norvešku krunu na najviši nivo u poslednjih sedam nedelja, izveštava Rojters.

Evro je na azijskom trgovanju dostigao prema američkoj valuti najvišu vrednost od početka avgusta i trgovao se na 1,1810 dolara, a jen se menjao za 109,70 dolara, što je njegov najjači nivo od prošle srede.

Očekuje se da će dalje kretanje dolara biti ograničeno na današnjoj sesiji na Londonskoj berzi zbog državnog praznika u Velikoj Britaniji.

Američka nacionalna valuta je počela da slabi nakon Pauelovog govora u Dekson Holu u petak, kada je rekao da bi smanjenje kupovine obveznica moglo da počne ove godine. Dodao je da to nije direktan signal da će FED krenuti i s povećanjem kamata, za šta je, prema njegovim rečima, potrebno da ekonomija "položi" znatno stroži test.

Dolarski indeks je pao za 0,4 posto nakon njegovog obraćanja i danas beleži neznatne promene oscilirajući oko dvonedeljnog minimuma od 92,595 poena.

Australijski dolar je oslabio na 0,7304 američkih dolara, dok je novozelandski dolar, koga berzanski mešetari u žargonu zovu "kivi", skliznuo na 0,7005 američkih dolara.

Ove nedelje takođe treba da budu objavljeni podaci o indeksu menadžera nabavki (PMI) za Kinu i Sjedinjene Države, kao i evropski podaci o inflaciji, što će pružiti jasniju sliku o stanju globalne ekonomije koja se na putu oporavka od korona krize suočava s preprekama zbog upornog rasta broja zaraženih delta sojem virusa korona.

Komentari (0)

Biznis