Biznis vesti

"Deluje primamljivo i profitabilno": Kako početi biznis sa iznajmljivanjem stana na dan i šta znači žuta zvezdica

Komentari
Euronews Srbija

Autor: Euronews Srbija

08/06/2025

-

16:01

veličina teksta

Aa Aa

Sve više ljudi odlučuje da svoju nekretninu adaptira u stan na dan. Ispostavilo se da je to isplativije za vlasnika od mesečnog izdavanja, pa zato deluje primamljivo i profitabilno. Oni koji razmišljaju o takvoj vrsti zarade trebalo bi da obrate pažnju na nekoliko stvari. Postavlja se pitanje kakva je zakonska procedura kada se stan adaptira u stan na dan za izdavanje. 

Prvo bi trebalo da se za stan na dan odredi kategorizacija, ali postoje i određena prava i određene obaveze za njihove vlasnike.  

Profesionalni upravnik zgrade Ljubiša Banovački kaže za Euronews Srbija da je zakon definisao da svako ko ima neku imovinu, bilo kuću na selu ili stan u gradu, može da se bavi ugostiteljstvom i turizmom, odnosno da taj prostor izdaje. 

Da bi to uradio, stan mora da se kategorizuje, a Banovački objašnjava da vlasnik stana treba da ode u Sekretarijat za turizam i ugostiteljstvo i da preda zahtev. 

"Na tom zahtevu treba da popune one administrativne podatke, podatke o vlasniku stana, da li je knjižen stan, lokacija, gde se nalazi. Potom će izlaskom na teren ekipa koja se time bavi u sekretarijatu, u zavisnosti od lokacije stana, od pozicioniranja stana, opremljenosti stana, vama izdati jedno rešenje. Ono što je najbitnije, dobićete nalepnicu sa žutim zvezdicama, kako to mi popularno kažemo, i tada će se znati da vi obavljate tu delatnost", rekao je on. 

Oni koji bi da uđu u biznis sa izdavanjem stana na dan treba da znaju da je potrebno da ispune i one uslove koji se odnose na bezbednost. 

"Prvo što treba da imate jeste plan evakuacije u stanu, zatim morate da imate prvu pomoć u stanu. Zatim, morate da imate označene sve utičnice, tj. izvore električne energije, koliko je volti, zato što tu dolaze i stranci koji koriste različite uređaje", rekao je Banovački. 

Euronews

 

Kada je reč o opremljenosti, ukoliko neko želi veću kategorizaciju, odnosno više zvezdica, mora da ima kompletno opremljenu kuhinju, u spavaćoj sobi francuski krevet, a ne krevet na razvlačenje.

"Takođe je bitna i spratnost, da li je stan u suterenu ili je možda na nekim višim spratovima, da li postoji terasa. To su sve neki uslovi koji mogu da vam poboljšaju taj nivo kategorizacije, tj. nivo zvezdica, a i gde će se gosti brže i lakše opredeliti da iznajme baš taj vaš stan", rekao je sagovornik Euronews Srbija. 

Kakva su iskustva vlasnika sa gostima 

Gosti se u stanovima na dan kratko zadržavaju, pa se često smenjuju. 

Vlasnici stanova na dan do prijema novih gostiju čiste i spremaju taj prostor koji iznajmljuju. 

Na pitanje u kakvom stanju gosti ostavljaju stanove iz kojih izlaze, Banovački kaže da su po tom pitanju za upravnike zgrada bitna dva apsekta. 

"Jedno je ono što čujemo od vlasnika stanova kako gosti ostavljaju te stanove za sobom, drugo kako se ponašaju u zajedničkim delima zgrade, u liftovima, kao i pri korišćenju ulaznih vrata. Kad ste stanar u zgradi znate šifru, tag za ulazak u zgradu, znate kako da koristite lift, a možda neki stranac ne zna. Mi tu skrećemo pažnju vlasnicima stanova da uvek imaju te rezervne tagove i na način kako se ponašaju u liftu. U razgovoru sa njima vidimo da tu nema nekih velikih problema", rekao je Banovački. 

Da bi sprečili neke probleme, kaže on, uvek je preporuka da stan bude osiguran, jer ako nastane neka šteta u stanu, mogu to da naplate. 

On je, međutim, ukazao i na to da ima dosta apartmana koji nisu kategorizovani i prijavljeni. 

"Tu je veliki rizik zbog prijave stranaca, boravišnih taksi i svega ostalog", napomenuo je Banovački. 

Komentari (0)

Biznis