Biznis vesti

Stižu putarine i na puteve nižeg reda - Raspisan tender za izradu studije opravdanosti

Komentari

Autor: E kapija

29/09/2021

-

22:03

Stižu putarine i na puteve nižeg reda - Raspisan tender za izradu studije opravdanosti
Stižu putarine i na puteve nižeg reda - Raspisan tender za izradu studije opravdanosti - Copyright Tanjug/Uprava carina

veličina teksta

Aa Aa

Putevi Srbije već nekoliko godina unazad najavljuju mogućnost uvođenja putarina na putevima nižih kategorija za teretna vozila koja ih trenutno besplatno koriste, a sada se stiglo i do studije opravdanosti.

Ovo javno preduzeće raspisalo je tender za izradu dokumenta koji u kojem bi trebalo da se analizira potreba za uvođenjem sistema naplate putarine na novim - budućim deonicama autoputa i na putevima nižeg reda.

Cilj Studije je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, da pokaže isplativost uvođenja naplate putarine na pomenutim kategorijama saobraćajnica, za komercijalna vozila težine preko 12t.

Očekuje se da dokument da odgovore na pitanja o svrsishodnosti izrade takve studije i koji sistem za naplatu putarine bi bio optimalan.

Tanjug/Uprava carina

 

"Od uvođenja naplate putarine u Srbiji, uočeno je da veći broj teških teretnih vozila u cilju izbegavanja plaćanja putarine na autoputevima izbegava njihovo korišćenje i kao alternativne koristi puteve nižeg reda, naročitio magistralne puteve I i II reda. Ovo dovodi do pojačanog habanja tih puteva i iziskuje dodatne troškove u njihovom održavanju, a pritom i usporava saobraćaj na ovim putevima, dovodi do povećanja saobraćajnih udesa i direktno umanjuje prihod od naplate putarine na autoputevima", kaže se u objašnjenju razloga za izradu studije.

Studija će uključiti slična rešenja u Evropi, izbor adekvatnog rešenja za Srbiju, tehničko rešenje sistema, procenu troškova, pregled deonica na kojima ima smisla uvođenje naplate putarine na magistralnim putevima, kao i isplativost tog sistema, prenosi E kapija.

Prema ranijim spekulacijama, naplata bi mogla najpre da počne na Ibarskoj magistrali i na putu između Beograda i Niša.

EPA/Zoltan Balogh

 

Stručnjaci se slažu da potreba za naplatom putarine na putevima nižeg reda postoji i da je svrsishodna, ali ističu i da se korisnicima zauzvrat mora ponuduti određeni nivo usluge.

Tender za izradu studije otvoren je do 8. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis