Biznis vesti

Stopa rizika od siromaštva niža za 1,5 odsto, profesorka FEFA za Euronews Srbija objašnjava šta to znači

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2021

-

09:26

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u 2020. godini stopa rizika od siromaštva iznosila 21,7 odsto i u odnosu na prethodnu godinu niža je za 1,5 procentnih poena, saopštio je danas Republički zavid za statistiku. Stopa rizika od siromaštva, ili socijalne isključenosti, iznosila je 29,8 odsto i bila je niža za 1,9 procentnih poena.

Komentarišući za Euoronews Srbija ovaj pad stope rizika od siromaštva prof. Gordana Matković sa Univerziteta FEFA kaže da stopa rizika od siromaštva ne pokazuje koliko ljudi je stvarno siromašno već predstavlja procenat onih čiji je raspoloživi prihod niži od praga rizika od siromaštva.

"Sve je to jako specifično za analizu, jer je tu reč o relativnom siromaštvu. Taj procenat od 1,5 se kreće u zavisnosti od toga kako se menja situacija sa dohotkom u celoj populaciji. Suštinski to nije velika promena", kaže ona.

Prof. Matković kaže da ova stopa pokazuje zapravo generalno stanje u društvu.

"Ako bi se svima nama situacija pogoršala u istoj meri, stopa rizika siromaštva se ne bi promenila, i obrnuto, ako bi krenuli da bolje živimo svi, ponovo se stopa ne bi značajno promenila", objašnjava ona.

Dodaje da, kada se sve statistički pogleda, najugroženiji su nezaposleni, oni sa nižim nivoom obrazovanja, ugroženije su i prodice sa većim brojem dece "i to je nešto što je očekivano".

Komentari (0)

Biznis