Biznis vesti

U Srbiji prošle godine bilo 30.290 milionera: U kojim gradovima ih ima najviše

Komentari

Autor: J. Đ. / Z. R.

20/10/2021

-

19:28

U Srbiji prošle godine bilo  30.290 milionera: U kojim gradovima ih ima najviše
U Srbiji prošle godine bilo 30.290 milionera: U kojim gradovima ih ima najviše - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, Unsplash, Burst

veličina teksta

Aa Aa

Građanin Srbije koji je prijavio najveće prihode Poreskoj upravi prošle godine je prosečno zarađivao 911.000 evra, a ukupno je lane prihodovao 11 miliona evra! Godišnji porez na dohodak ove godine prijavilo je ukupno 30.290 građana naše zemlje. To znači da je svako od njih tokom prošle godine prihodovao više od 2.987.424 dinara, odnosno više od 25.000 evra.

Poreska nije objavila ukupan broj bogataša, ali je navela da je među prvih stotinu na listi najmanja godišnja zarada 73 miliona dinara odnosno oko 618.000 evra, što znači da je više od stotinu građana lane dobijalo platu veću od 50.000 evra. Među njima je 87 srpskih državljana i 17 stranaca. U odnsou na prošlu godinu na spisku milionera je 2.424 građana više nego prošle godine, kada ih je bilo 27.866. Među zanimanjima koja donose najveću zaradu najviše ima menadžera, direktora, inženjera i ekonomista, a novina je što su u sam vrh po zaradama ove godine stigli i pravnici.

Milionera tradicionalno najviše ima u prestonici čak 20.368, a svaki četvrti od njih živi na Novom Beogradu gde ih ima 5.359. U Novom  Sadu ima 3.419 milionera, u Nišu 1.050, Kragujevcu 610, a u Pančevu 477. Visokim platama može se pohvaliti i 404 Zrenjaninca, kao i 369 stanovnika Subotice. U Užicu ih ima 342, Sremskoj Mitrovici ih ima 284, a u Kruševcu jedan manje. 

Mesečni prihod veći od tri prosečne plate prijavilo je i 247 Zaječaraca, 191 Jagodinac, ali i 196 stanovnika Leskovca, 104 Vranjanca i 98 stanovnika Pirota.

"Poreske prijave se podnose u papirnom i u elektronskom obliku. Elektronskim putem, preko portala Poreske uprave, primljeno je 41 odsto prijava. Od sto najvećih prijavljenih prihoda 65 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd", navode u Poreskoj upravi.

Osim što je na listi više milionera, veći je i raspon prihoda nego lane. Prošle godine je najveći prijavljeni godišnji prihod bio 749 miliona dinara, odnosno oko 6,7 miliona evra, što je gotovo upola manje od ovogodišnjeg rekordera koji je zaradio 11 miliona evra. 

Ove godine se smanjio procenat žena na listi. Lane je bilo 88 odsto muškaraca, a sada ih ima čak 91 odsto. 

Šta se sve oporezuje i ko mora de se prijavi?

Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2020. godini ostvarili dohodak veći od 2.987.424 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

"Ovim porezom oporezuju se zarade od samostalne delatnosti, prihodi od autorskih prava, ugovora o delu, od izdavanja u zakup nepokretnosti, kao i prihodi iz inostranstva. Najplaćeniji građani su uglavnom top menadžeri stranih kompanija, ali među njima ima i preduzetnika, advokata koji vode knjige, a zanimljivo bi bilo istražiti i koliko je među njima notara i izvršitelja. Moguće je da su među onima koji su najviše zarađivali i vlasnici nekretnina, koji se bave rentiranjem stanova i poslovnih prostora", smatra poreski savetnik Aleksandar Vasić.

Za poreskog obveznika koji je prošle godine ostvario oporezivi dohodak do šestostruke prosečne godišnje zarade stopa godišnjeg poreza je 10 odsto, a za one koji su prihodovali više od šestostruke prosečne zarade stopa je 15 odsto.

Predsednik Aleksandar Vučić je u junu najavio da će ovog poreza ubuduće biti oslobođeni građani mlađi od 40 godina.

"Ukinućemo obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina, to je onaj ekstra porez koji plaćaju svi sa platom višom od proseka", izjavio je tada predsednik najavljujući nove mere na tržištu rada koje se odnose na mlade. 

Time će ovi mladi, kako je istakao, svakako imati plate iznad proseka, a neće dodatnim dažbinama biti "vraćeni" na prosećna primanja. 

"Ta mera nama neće doneti  značajne gubitke, ali je veliki signal mladima da mislimo na njih", naveo je Vučić.

Komentari (0)

Biznis