Biznis vesti

"Neprijatnost ili udar na životni standard": Da li NBS treba da reaguje kako bi smanjila inflaciju i rast cena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

18:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Srbiji je porasla u oktobru za 0,9 posto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem dostigla 6,6 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku. U oktobru nam je hrana bila za 10,6 posto skuplja nego u istom mesecu prošle godine, pri čemu je meso poskupelo za 13 procenata, voće za 13,4, povrće za 22,6 odsto, dok su cene ulja i masti skočile za čak 23,6 procenata u proteklih 12 meseci.

Profesor ekonomije Slaviša Tasić, smatra da je inflacija posledica odluka koje su donete prošle godine, jer kada Centralna banka nešto uradi, efekti se oseti mesecima kasnije.

Prema njegovim rečima, Narodna banka Srbije (NBS) ne bi trebalo da reaguje i preduzima samostalne poteze zbog rasta cena za 6,4 odsto u odnosu na decembar prošle godine.

"Narodna banka Srbije ne bi trebalo da reaguje, jer ima de facto fiksni kurs, sledi politiku Evropske centralne banke, zato gdinama imamo nisku inflaciju i stabilan kurs koji je našim privrednicima veoma važan. Ako nastavi da održava kurs evra prema dinaru, imaće neku inflaciju jer ona postoji i u Evropi, tamo je preko četiri odsto, kod nas nešto veća, ali najbolje je da se drži kursa. Inflacija će proći kroz neko vreme i ne treba preuzimati samostalne poteze", rekao je Tasić za Euronews Srbija.

Euronews/Printscreen

 

On objasnio da je trenutna inflacija pojava koja izaziva neprijatnost, ali ne predstavlja udar na životni stnadard.

"Plate bi trebalo da porastu u javnom sektaru i penzija, trebalo bi povećanje da sledi i u privatnom sektoru. Kad imate inflaciju, to ne znači samo rast cena, trebalo bi i plate da prate pomak", dodao je Tasić. 

Na pitanja koliko će trajati inflacija, ekonomista odogovara da to trenutno ne zna niko u svetu. 

"Nema izvesnosti, nikome nije jasno koliko će trajati, Centralna banka i američki FED od proleća govore da će biti prolazna i trajti nekoliko meseci, međutim traje celu godinu. Monetarna inflacija se smanjuje, mnogo je umerenija ove godine, biće potrebno neko vreme da se oseti promena. Imali smo eksplozivnu monetarnu politku, na nas najviše utiče Evrozona i Evropska centralna banka, sada se to usporava, ali cene i dalje rastu", rekao je Tasić.

Najviše poskupela cena transporta

Prošlog meseca su, u poređenju sa septembrom, najviše poskupele cene transporta, za 1,8 posto, odeće i obuće za 1,6 procenata, te hrane i bezalkoholnih pića za 1,3 odsto.

Rast cena na mesečnom nivou zabeležen je takođe u kategorijama: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,9 posto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,6, restorani i hoteli i obrazovanje za po 0,5 procenata, alkoholna pića i duvan za 0,3, rekreacija i kultura za 0,2 i u grupama komunikacije i zdravstvo za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis