Biznis vesti

Cene u EU ubrzano rastu zbog poskupljenja energenata

Komentari

Autor: FoNet

04/11/2021

-

17:53

Cene u EU ubrzano rastu zbog poskupljenja energenata
Cene u EU ubrzano rastu zbog poskupljenja energenata - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović, E-Stock/Konstantin Bajčetić, Tanjug/Siniša Kupinović

veličina teksta

Aa Aa

Rast proizvođačkih cena industrijskih proizvoda u Evropskoj uniji i evrozoni u septembru je dodatno ubrzan, najviše zbog poskupljenja energenata, saopštila je Agencija EU za statistiku - Eurostat.

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u EU i evrozoni u septembru su uvećane 2,7 odsto u odnosu na avgust, dok su u odnosu na septembar prošle godine veće za 16,2 odsto, nakon rasta od 13,5 odsto u avgustu.

Energenti su u septembru, u odnosu na avgust, u EU poskupeli 7,8 odsto, a u poređenju sa septembrom prošle godine skuplji su 40,1 odsto.

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u septembru su najviše uvećane u Irskoj, gde su bile 23,2 odsto više nego u avgustu, a slede Danska sa 8,4 i Grčka sa 5,8 osto.

Najmanja poskupljenja u septembru su registrovana na Malti, 0, 2 odsto, i u Luksemburgu 0,3 procenta. Na Malti je rast cena na godišnjem nivou svega 1,4 odsto. 

Komentari (0)

Biznis