Biznis vesti

Savetnici Džozefa Bajdena o rastu cena: To je povezano s pandemijom

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2021

-

23:40

Savetnici Džozefa Bajdena o rastu cena: To je povezano s pandemijom
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Savetnici predsednika SAD Džozefa Bajdena pravdali su njegovu ekonomsku politiku u svetlu inflacije, navodeći da je to globalno pitanje povezano sa pandemijom kovida, odnosno, da nije rezultat programa administracije u Vašingtonu.

U Americi je u oktobru zabeležen najveći godišnji rast potrošačkih cena za 31 godinu - 6,2 odsto - podstaknut naglim poskupljenjem goriva i drugih proizvoda.

Republikanci tvrde da je inflacija odraz Bajdenovih budžetskih planova, preneo je Glas Amerike.

"Nema sumnje da je inflacija trenutno visoka. Pogađa džepove Amerikanaca. Utiče na njihove planove. Međutim, važno je stvari posmatrati u određenom kontekstu. Kada je predsednik preuzeo položaj, bili smo suočeni sa sveobuhvatnom ekonomskom krizom", rekao je za "En-Bi-Si" direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajan Dis.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), cene rastu širom 38 zemalja članica te organizacije, dok su se cene nafte učetvorostručile proteklih 18 meseci u svetlu rasta potražnje posle otvaranja ekonomija, zatvorenih zbog pandemije.

Bajden bi sutra trebalo za potpiše dvostranački zakonski predlog o ulaganju u infrastrukturu, vredan bilion dolara.

Očekuje se da će dovesti do otvaranja radnih mesta širom zemlje izdavajanjem milijardi dolara za obnovu mostova i puteva, i veći pristup internetu za milione Amerikanaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis