Biznis vesti

Nemačka stopirala odobravanje Severnog toka 2

Komentari

Autor: AFP

16/11/2021

-

11:30

Nemačka stopirala odobravanje Severnog toka 2
Nemačka stopirala odobravanje Severnog toka 2 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački regulator je obustavio proces odobravanja gasovoda Severni tok 2. Proces odobravanja gasovoda Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, biće pauzirana dok glavna sredstva i osoblje ne budu preneti na nemačku kompaniju, saopštio je državni regulator.

 

Nemačka savezna agencija za mreže (BNetzA) insistira da operater gasovoda bude registrovan samo kao nemački entitet, dok je kompanija Nord Stream 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj. Nord Stream 2 AG je odlučio da osnuje nemačku podružnicu koja će nadgledati deo gasovoda koji prolazi kroz zemlju, ali regulator kaže da bi većina imovine trebalo da bude prebačena na tu firmu.

Gasovod koji povezuje Nemačku i Rusiju je završen — ali su nemački zvaničnici sada blokirali proces odobravanja.

Severni tok 2 predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Projekat realizuje Nord strim 2 AG sa jedinim akcionarom – kompanijom Gasprom, koji ima najveći udeo u 12 miliona dolara vrednom projektu, u koji su još uključene nemačke kompanije Uniper i Vinteršal, francuska Anži, anglo-holandska Šel i austrijska OMV.

Izgrađen od ruske baltičke obale do severoistočne Nemačke, podvodni gasovod dug 1.200 kilometara prati istu rutu kao Severni tok 1, koji je završen pre više od deceniju.

Moskva je u septembru saopštila da je završila izgradnju Severnog toka 2, dok su protivnici tada istakli da će novi gasovod povećati zavisnosti Evrope od ruskog gasa i zaobići jednog od ključnih američkih saveznika, Ukrajinu, koja bi mogla ostati bez naknada iz Rusije za troškove tranzita. Energetski stručnjaci očekuju da će Severni tok 2 udvostručiti snabdevanje prirodnim gasom od Rusije do Nemačke, ali je njegova izgradnja podelila evropske prestonice i izazvala tenzije između EU i Vašingtona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis