Biznis vesti

Nemačke kompanije više zapošljavale u novembru

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

14:18

Nemačke kompanije više zapošljavale u novembru
Berlin - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke kompanije su se u novembru malo više angažovale na planu zapošljavanja nego prošlog meseca.Pokazatelj barometra zapošljavanja Institut IFO porastao je na 103,8 poena u novembru sa 103,7 poena u oktobru.

Kako se čini, problemi sa snabdevanjem i najnoviji talas koronavirusa nemaju znatniji uticaj na planove kompanija vezane za radnu snagu, ocenjuje se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

U proizvodnom sektoru, barometar zaposlenosti je porastao sa oktobarskih 13,7 bodova na 14,6 poena ovog meseca, pri čemu je posebno snažna potražnja za novim radnicima u industriji električne i elektronske opreme.

Među pružaocima usluga je, međutim, indikator pao na 15,6 poena sa ranijih 16 bodova, jer su ugostiteljska i turistička preduzeća veoma oprezna u planiranju kadrova.

Kompanije u trgovinskoj delatnosti takođe su smanjile obim zapošljavanja. Njihov pokazatelj se spustio na 8,5 bodova sa oktobarskog nivoa od 9,1.

S druge strane, u građevinarstvu je zabeležen značajan rast zapošljavanja, pri čemu je taj indikator skočio sa prošlomesečnih 7,4 na 14,4 poena u novembru, na najviši nivo od maja 2019.

Komentari (0)

Biznis