Biznis vesti

Mihajlović: Odluka o rudniku u Jadru tek kad budu gotove studije

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

15:22

Mihajlović: Odluka o rudniku u Jadru tek kad budu gotove studije
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Nedeljice sam išla da ponovim ono što govorim otkad sam imenovana za ministra rudarstva, a to je da ćemo odluku o rudniku u Jadru doneti tek kada budemo imali sve informacije, odnosno kada budu gotove studije koje će pokazati kako bi taj projekat uticao na ljude i životnu sredinu u tom mestu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje novinara o razlogu nedavne posete ovom mestu ona je rekla da nikakva odluka o Jadru nije doneta i da nikakav ugovor nije potpisan.

"Ne postoji odluka o tome da će se uopšte eksploatisati litijum na teritoriji Jadra i nema nikakavog ugovora koji je sklopljen sa Rio Tintom ili Rio Savom. Nema ni eksploatacionog prava, a jedino što postoji jeste rešenje o istraživanju", navela je ministarka.

Još jednom je ponovila da se neće raditi ništa što je protiv ljudi koji žive u ovom kraju i protiv životne sredine i da će se tek nakon završetka tri studije, koje se sada rade, doneti definitivna odluka.

"Mirni smo sa cenom i količinom gasa pola godine"

Zorana Mihajlović je izjavila da je Srbija, dogovorom sa Rusima, rešila probleme sa gasom za narednih šest meseci, a da se u međuvremenu razgovara o periodu nakon isteka tih pola godine.

Ona je to rekla na molbu novinara da oceni da li smo trajno rešili pitanje cene gasa.

"Rešili smo pitanje i količine i cene gasa do kraja proleća i to u skladu sa postojećim ugovorom. To je velika stvar u trenutku kada svet ima problem i zato što je grejna sezona, a sada traju i trajaće razgovori o dugoročnom ugovoru koji treba da potpišemo nakon isteka tih šest meseci", rekla je ministarka.

Dodala je da ima dovoljno vremena da kompanije Srbijagas i Gasprom razgovaraju i postignu dogovor o budućoj ceni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis