Biznis vesti

Neočekivani profit – mnogi već trljaju ruke zbog odluke kineskih vlasti da dozvole troje dece

Komentari

Autor: J.Đ.

01/06/2021

-

17:30

Neočekivani profit – mnogi već trljaju ruke zbog odluke kineskih vlasti da dozvole troje dece
Neočekivani profit – mnogi već trljaju ruke zbog odluke kineskih vlasti da dozvole troje dece - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Kine da dozvoli do troje dece svojim stanovnicima, još jedan je u nizu pokušaja vlasti da se reši problem sve većeg nedostatka radne snage, kako bi se ekonomski uspon zemlje nastavio.

Neočekivani prihod od odluke kineskih vlasti mogli bi da stvore proizvođači kolica, dečijih sedišta za automobile i sličnih predmeta koji olakšavaju život roditeljima.

Dečiji proizvodi i usluge koje koriste trudnice porasle su u ponedeljak u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu, nakon što je kineska vlada objavila odluku o dopuštanju troje dece.

Akcije kompanije "Gudbejbi" skočile su za 31% u Hong Kongu, a akcije "Sužua", kompanije koja nudi testiranje za parove koji žele da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji, porasle su za 15 odsto.

Ovo su samo neki od primera, a skok u cenama akcija zabeležile su i kompanije koje prave dečiju hranu, igračke i ostale proizvode.

Poboljšanje demografske strukture

Nova populaciona politika doneta je zbog poboljšanja kineske "demografske strukture", suočene sa sve većom starošću stanovništva, kao i zbog neophodnosti "ljudskih resursa" za drugu najveću ekonomiju na svetu, prenela je tamošnja agencija Ćinhua.

Pre samo nekoliko nedelja, u Kini su se pojavili izveštaji koji govore o alarmantnom padu radne snage, za koji su ekonomisti upozorili da bi mogao da ograniči ekonomski rast države. 

profimedia

 

Nedavni popisi pokazali su da kinesko stanovništvo raste najsporijom stopom u poslednjih nekoliko decenija, i da je broj ljudi koji imaju između 15 i 59 godina pao ispod 900 miliona, i sada čini oko 63 odsto stanovništva.

Stručnjaci kažu da će kineska radna snaga dostići vrhunac u narednih nekoliko godina, pre nego što se smanji za oko pet odsto tokom naredne decenije.

Ovo bi moglo da smeta kineskom predsedniku Si Đinpingu, koji je izložio planove da se kineski BDP udvostruči do 2035. godine.

Iako neki eksperti smatraju da bi Kina mogla da nadmaši Sjedinjene Američke Države kao najveću svetsku ekonomiju do kraja ove decenije, kineski BDP iznosi 17.000 američkih dolara, dok je u SAD 63.000 dolara (prema podacima MMF).

Pre više od 40 godina, kineske vlasti donele su odluku da stanovnicima nije dozvoljeno da imaju više od jednog deteta, kako bi se rešio potencijalni problem prenaseljenosti. Međutim, prosečna starost stanovništva je rasla, pa je 2015. ta odluka promenjena - od 2015. je dozvoljeno dvoje dece po porodici.

Komentari (0)

Biznis